Odată cu sarcina intervin o serie de schimbări majore în organismul femeii, inclusiv la nivelul creierului. Cercetătorii au descoperit că femeile ce au devenit mame pentru prima dată au demonstrat în mod constant o reducere a volumului de materie cenușie, ceea ce ar putea însemna că, creierul lor se optimizează și se reface pentru a ajuta la satisfacerea nevoilor sugarilor lor - cu efecte care durează cel puțin doi ani.

"Aceste schimbări pot reflecta, cel puțin parțial, un mecanism de "tăiere" sinaptică unde se elimină sinapsele slabe, făcând loc rețelelor neuronale mai eficiente și  specializate.", spune psihologul Elseline Hoekzema, care a lucrat la cercetare în timp ce se afla la Universitatea Autonomă din Barcelona, Spania.

Cercetarea, realizată pe o perioadă de peste cinci ani a studiat 25 de mame, atât înainte cât și după sarcină, împreună cu analizarea creierului a 19 parteneri. Într-un grup de control, oamenii de știință au scanat, de asemenea, creierul a 20 de femei care nu erau (și nu au fost niciodată) însărcinate, împreună cu cei 17 parteneri ai loc de sex masculin. Rezultatele au arătat o distincție clară între mamele pentru prima oară și toți ceilalți participanți, inclusiv tatici, cu o reducere a volumului de materie cenușie a mamelor în cortexul frontal și posterior medial, pe lângă cortexul prefrontal și temporal.

După cum explică cercetătorii, aceste regiuni ale creierului sunt toate implicate în procese sociale, cum ar fi sentimentele de empatie și capacitatea de a-i înțelege pe ceilalți, ceea ce se numește uneori „teoria minții”.

În timp ce pierderea volumului de materie cenușie ca aceasta poate părea nesănătos, cercetătorii consideră că reducerea ar putea fi un caz al ajustării fine a creierului în sine, spre deosebire de ceva negativ. Susținând acest lucru, în studiu, niciuna dintre mame nu a demonstrat modificări de memorie sau alte funcții cognitive.

„Cu siguranță nu vrem să transmitem un mesaj de genul „sarcina te face să-ți pierzi creierul”, deoarece nu credem că acesta este cazul. Pierderea de volum a materiei cenușii nu reprezintă neapărat un lucru rău. Poate reprezenta, de asemenea, un proces benefic de maturizare sau specializare.", a spus Hoekzema pentru Pam Belluck, The New York Times.

Adaptarea la nevoile emoționale ale unui nou-născut

Când vine vorba de femeile ce devin mame pentru prima dată, cercetătorii sugerează că schimbarea ar putea fi un mecanism evolutiv ca răspuns la adaptarea la nevoile emoționale ale unui nou-născut. Desigur, bărbații ce devin tați pentru prima dată trebuie, de asemenea, sa se adapteze la noile circumstante parentale. Dar, din moment ce scanările RMN nu au arătat niciun fel de pierdere similară a volumului de materie cenușie din partea taților, cercetătorii consideră că schimbarea are loc datorită procesele biologice din timpul sarcinii, cum ar fi fluctuațiile hormonale - deși factorii de mediu ar putea fi, de asemenea, implicați.

"Aceste schimbări au fost remarcabil de consistente. Atât de consecvent încât un algoritm de calculator ar putea identifica automat care dintre femeile din eșantionul nostru au fost însărcinate și care nu.”, a mai adăugat Hoekzema pentru Nicola Davis - The Guardian.

În timp ce cercetătorii nu înțeleg pe deplin procesele implicate în reducerea materiei cenușii, când mamelor din studiu li s-au arătat imagini ale bebelușilor lor în timpul unei scanări cerebrale post-natale, regiunile afectate ale creierului au arătat o activitate neuronală accentuată - ceea ce ar putea sugera că redarea este conectată la un răspuns de empatie.

Întrucât acesta a fost un studiu atât de mic, sunt necesare experimente mai mari, cu mai multe mame participante pentru a confirma rezultatele. De asemenea, ar fi util să înțelegem dacă aceste modificări persistă mai mult de doi ani - și dacă se pot observa modificări similare la a doua sau a treia sarcină.

Dar concluziile de aici ar putea fi printre primele care explică tranziția neurologică pe care o traversează femeile atunci când devin mame și ne-ar putea ajuta să înțelegem această schimbare epică a circumstanțelor vieții, un pic mai detaliat.

"O femeie ce devine mamă pentru prima dată va trebui să muncească cu adevărat din greu pentru a înțelege nevoile copilului", a spus expertul neuroimagistic Kirstie Whitaker de la Universitatea Cambridge din Marea Britanie, care nu a fost implicată în studiu, a declarat pentru The Guardian.

Rezultatele sunt raportate în Nature Neuroscience.