mamaplus

Sfaturi practice care te vor ajuta să împingi mai eficient în timpul travaliului

-
//
06.04.2020

Pentru multe femei, durerile contracțiilor și stresul împingerii din timpul travaliului fac parte din cel mai dureros și intens eveniment al vieții. Dar, merită! Pentru că în momentul în care îți ții în brațe mogâldeața... uiți tot. Iată cum să te antrenezi pentru a împinge eficient în timpul travaliului și alte detalii din timpul nașterii vaginale.

Pentru fiecare femeie care trece prin travaliul unei nașteri vaginale, experiențele sunt unice. Da, nașterea este, de obicei, un proces dureros și chiar sângeros...

Dacă vei naște natural, fără epidurală, care are rolul de a te amorți, vei simți nevoia să împingi sau să opui rezistență. În timpul travaliului, stadiul și dorința de împingere începe după dilatarea completă a colului uterin - când capul bebelușului are cale liberă de a ieși. Dacă ai făcut epidurala, nu vei simți nevoia să împingi - dar doctorul sau asistenta îți va spune când exact trebuie să împingi. Și atunci va trebui să îți faci treaba ca o femeie puternică ce ești.

Moașele spun că senzația pe care o are o femeie atunci când impinge este ca o arsură foarte puternică. S-ar putea să ai aceeași senzație pe care o ai atunci când ești constipată și nu poți elimina. Multe femei au descris anume așa această senzație.

Alte femei spun că au împins așa de tare că se temeau că li se vs sparge vreun vas de sânge în cap. Altele, au povestit cum după naștere, toate micile capilare din zona albului de ochi erau sparte, iar ochii au rămas congestionați câteva zile.

Printre reprizele de contracții și împingere, vei mai face și caca. Nu te rușina. Este ceva foarte obișnuit să faci caca sau pipi în timpul unei contracții sau în timpul unei reprize de împingere. Și, ca să nu roșești țoață, ar fi bine să știi că doctorii și asistentele au văzut multe la viața lor. Nu sunt oripilați de funcțiile fiziologice ale unei femei care se află în chinurile nașterii. Asta trebuie să fie ultima ta grijă. Și mai împinge o dată!

Să ne gândim de pildă la procesul de dilatație din timpul nașterii naturale (vaginale): colul uterin al femeii se dilată până la 10 centimetri înainte de a fi gata să înceapă procesul de a împinge pentru a scoate bebelușul afară.

Cu ajutorul acestei „diagrame de dilatare”, sau placa de dilatare putem să înțelegem că nașterea unui bebeluș nu este doar dureroasă, ci este și ceva ce pare imposibil.

mamaplus

Nașterea copilului este un proces complex care are trei etape. Prima este faza începerii regularizării contracțiilor combinată cu subțierea și dilatarea cervixului. Odată cu progresarea în acest stadiu este cazul să chemi doctorul sau să te pregătești de călătoria spre spital. Această etapă active se sfârșește în momentul când dilatația ajunge la 10 cm. A doua etapă începe din momentul în care dilatația ajunge la 10 cm și se sfârșește cu nașterea copilului. Această perioadă este de fapt perioada ”împingerii”. A treia etapă începe imediat după ieșirea copilului și constă în separarea și eliminarea placentei.