A asista la nașterea propriului copil este, cu siguranță, pentru orice viitor tătic o provocare. Fie că decizia de a asista la naștere îi aparține, fie că este rezultatul rugăminților partenerei și al sfaturilor binevoitoare ale celor din jur, momentul în sine generează o stare de angoasă care uneori poate transforma întreaga experiență dintr-una emoționantă într-una tragicomică.

mamaplus

Un lucru e sigur - oricât de simplu ar părea, nu este! Așa că, dacă urmează să treci prin aceasta experiență, încearcă să îți educi capacitatea de autocontrol și să te obișnuiești cu ideea că tot ce ai învățat dinainte în vederea pregătirii momentului suprem s-ar putea să nu îți folosească la nimic, dacă nu vei ști cum să gestionezi lucrurile.

Nu te transforma în statuie!

Nu uita că ești binevenit în sala de naștere atâta timp cât reușești să îți gestionezi constructiv emoțiile. Dacă vei înțepeni în mijlocul încăperii, ca o statuie, nu te va ajuta cu nimic nici pe tine nici pe ceilalți. Așa că așază-te lângă partenera ta, iar dacă vrei să vezi de aproape ce se întâmplă, ai grija să nu deranjezi medicul și personalul medical din jur. Dacă simți nevoia să iei o pauza, ieși discret din sală și revino când vei fi mai sigur pe tine.

Nu exagera cu încurajările!

Desigur, partenera ta are nevoie de susținere morală în aceste momente, iar tu ești persoana care îi poate da forța de a continua atunci când simte că nu mai poate. Fii însă moderat! Nu repeta la nesfârșit aceleași îndemnuri  (“haide”, “împinge” etc.) pentru că riști să o enervezi. Trebuie să fii conștient că simpla ta prezență acolo, lângă ea, este suficientă. Evită să o stresezi cu întrebări legate de modul cum se simte sau cu îndemnuri referitoare la ceea ce ar trebui să facă.

Ajut-o să respire!

Respirația este un element cheie în procesul nașterii naturale. Însă, amețită de durere, stresată, partenera ta este posibil să uite sa respire corect, așa cum probabil a învățat să o facă la cursurile despre naștere. Dacă ai asistat și tu la aceste cursuri îi poți fi de mare folos în aceste momente de epuizare, amintindu-i cum ar trebui să respire între contracții. Dacă nu ai asistat la astfel de cursuri spune-i doar “Respiră cum trebuie!”. Va fi fericită să audă acest lucru, la care nu se mai gândise, chiar dacă știa că respirația corectă poate atenua durerea.

Ajut-o sa își găsească o poziție confortabilă!

Schimbarea poziției în timpul travaliului, o ajută pe partenera ta să își găsească poziția ideală pentru a simți mai puțin durerea. Ajut-o să se miște pentru a găsi poziția ideală mai ușor. Dacă îți refuză ajutorul, nu insista, dar revino după câteva minute cu oferta de a o ajuta.

mamaplus

Nu uita că masajul poate face minuni!

În timpul contracțiilor, durerea se simte foarte puternic în zona lombară. Pentru a-i diminua durerea, masează-i partea de jos a spatelui între două contracții. Ai putea, de asemenea, să o mângâi pe frunte, pe păr sau să o ții de mână, pentru a o ajuta să se relaxeze.

Revigoreaz-o!

Dacă îi este prea cald, poți să îi pui un prosop umed pe frunte, la tample sau la ceafă. Dacă simte nevoia să bea apă, adu-i un pahar cu apă. Revigorarea organismului este extrem de importantă în timpul travaliului, pentru a putea duce la bun sfârșit nașterea, iar faptul ca tu ești cel care o ajută pe partenera ta să se revigoreze îi va da plăcutul sentiment că totul se petrece în doi.

Nu repeta tot ce spune moașa!

Li se întâmplă multor tătici că, pierduți în emoțiile momentului, să repete orice cuvânt care iese din gura medicului sau a moașei. Chiar dacă acest lucru o poate ajuta pe viitoarea mamică să înțeleagă mai bine ce se întâmplă, poate deveni enervant. Dacă simți nevoia să îi descrii partenerei tale ceea ce se întâmplă, fă-o cu cuvintele tale. Va fi mult mai natural, va ințelege mai bine totul și, în plus, nu mai riști să ai aerul unui papagal.

Îndeplinește-i toate dorințele!

Indiferent dacă este vorba despre un gest sau o vorbă bună de care are nevoie partenera ta, fii pe fază pentru a-i îndeplini orice dorință! Dacă vrea să o masezi, să o mângâi… orice… încearcă să fii prezent în orice secundă.

mamaplus

Nu te lăsa doborât de nervii ei!

Ajunsă într-un moment de extenuare, partenera ta poate deveni extrem de iritabilă. Un simplu “Te simți bine?” poate declanșa o criză de furie din partea ei. Important este să nu cedezi nervos și tu. Fii calm, ignoră nervozitatea ei și fii alături de ea, chiar atunci când devine agresivă. Trebuie să fii conștient că este ceva temporar care se petrece pentru că a ajuns la capătul puterilor.

Amintește-i că este pe cale să dea viața unei comori!

Atunci când, ajunsă la capătul puterilor, nu reușește să mai recepționeze încurajările tale, amintește-i că este pe cale să dea viață celei mai de preț comori – bebelușul vostru – și că va uita absolut orice urmă de durere atunci când îl va ține în brațe. Spune-i că o iubești, că ești mândru de ea și că ești fericit pentru că este mama copilului tău.

Sursa: desprecopii.com