mamaplus

Sfatul chirurgului: nu purta ojă pe unghii, dacă urmează să naști prin cezariană

-
//
26.11.2019

Oja nu este permisă pe unghii nu doar pentru operația de cezariană, ci pentru orice tip de intervenție chirurgicală, deoarece influențează atât funcțiile de afișare ale diverselor aparate medicale, precum și reacția corespunzătoare a cadrelor medicale.

O întrebare comună pe care o adresează persoanele care urmează să sufere o intervenție chirurgicală este cea care implică oja de pe unghii. Dar nici produsele de machiaj nu sunt permise. Motivul este unul extrem de simplu: ambele stânjenesc abilitatea chirurgului de a monitoriza starea ta de sănătate în timpul intervenției. Deoarece nu poți comunica cu chirurgul cu privire la modul în care te simți, acesta trebuie să urmărească semnele transmise de corp pentru a afla acest lucru.

Atunci când te vei afla pe masa de operație, ți se va amplasa o sondă pe capătul degetului pentru a citi nivelul de oxigen din sânge (dar și ritmul cardiac și tensiunea arterială). Oxigenarea sângelui este măsurată în timp real cu ajutorul unui mic dispozitiv care se prinde de degetul tău, ce poarta denumirea de pulsoximetru. Este o modalitate mai ușoară decât cea de a extrage sânge din artera pacientului de fiecare dată când medicul anestezist dorește să verifice nivelul de oxigen. El funcționează prin transmiterea unei lumini prin unghie și măsurararea cantității de lumină absorbită. Respectiv, cu cât este mai multă lumină absorbită, cu atât este mai mult oxigen se află în sânge. Deoarece are nevoie de acces direct către vasele de sânge din unghie, nu poate citi prin unghii artificiale sau lac de unghii.

Mai există un motiv pentru care în sala operatorie nu este o idee bună să porți ojă.

Chirurgii apelează la o variantă de rezervă pentru a verifica nivelul de oxigen din sânge în cazul în care pulsoximetrul eșuează, respectiv privesc la unghiile tale. Dacă nivelul oxigenului scade până la un nivel periculos, unghiile tale vor începe să se coloreze în albastru. Oja nu face decât să acopere această schimbare în culoare, prin urmare medicul nu va putea fi capabil să verifice vizual nivelul de oxigen din sânge. Acest risc este extrem de redus, dar este cel mai sigur să păstrezi unghiile naturale în aceste momente și să-ți ajuți medicul.

În concluzie, o manichiură frumoasă nu merită riscul de a suferi complicații în timpul unei operații care vor trece neobservate. Chiar dacă șansele ca ceva să meargă greșit în timpul intervenției sunt destul de mici, cel mai bine este să ții cont de recomandarea medicului și să nu folosești oja în ziua respectivă.