Se întâmplă și așa: lucruri care au loc în timpul nașterii, dar despre care nu se prea vorbește

Se întâmplă și așa: lucruri care au loc în timpul nașterii, dar despre care nu se prea vorbește

-
//
07.11.2016

Femeile însărcinate frecventează cursurile speciale și citesc tot ce le cade sub mână despre naștere. Dar cărțile și cursurile le oferă informații generale despre procesul nașterii  și despre apariția micuțului pe lume și nu spun nimic despre chestiunile și impreviziunile care ar  tulbura pe oricine. Fără panică! Totul intră în limita normalității! Sau aproape totul.  

Se întâmplă și așa: lucruri care au loc în timpul nașterii, dar despre care nu se prea vorbește

1. Puteți avea crize de grețuri și vomă

Cine s-ar gândi că în timpul sarcinii ați putea avea grețuri și că acestea sunt  ceva normal? Nimic extraordinar, acestea nu reprezintă nicio patologie. Pur și simplu, grețuri și vomă. Multe persoane află despre aceasta fiind deja la maternitate. Cauzele grețurilor sunt următoarele:

  • În primul rând, anestezia epidurală. În acest caz poate scădea brusc tensiunea arterială – hipotensiunea, care poate cauza greața și voma.
  • În al doilea rând, greața și voma poate să apară din cauza durerilor.
  • În al treilea rând, din cauza unui prânz sau a unei cine mai copioase în timpul începerii nașterii. De aceea, pentru a  evita această neplăcere, când încep contracțiile, dacă vă este foame, mai bine limitați-vă la o gustare. La începerea etapei active a nașterii, nu se poate să mâncați, este permis doar consumul de  lichide transparente.

2. Puteți clănțăni din dinți

Apropo, jumătate dintre  parturiente acuză friguri și clănțănit. Aceasta are loc nu din cauza că le este frig, în realitate temperatura corpului crește cu 1-2 grade, iar femeia ar trebui să simtă fierbințeală. Nu se cunoaște cauza exactă de ce le este frig parturientelor și de ce clănțăie, ultimele cercetări arătând că ar putea fi vorba despre incompatibilitatea grupei de sânge a mamei și a fătului.

„În timpul nașterii sângele fătului pătrunde în sistemul sangvin al mamei” susține Henry Klapholz, doctor in medicină, profesor la Catedra de obstetrică și ginecologie a Universității Harvard din Boston. Cercetările arată că dacă există o incompatibilitate dintre sângele mamei și a fătului, de exemplu mama are grupa A, iar fătul B, atunci mama poate avea frisoane și tremurici.

Se întâmplă și așa: lucruri care au loc în timpul nașterii, dar despre care nu se prea vorbește

3. Puteți elimina gaze în timpul nașterilor

Când are loc evacuarea copilului,  din anus se elimină aer, adică gaze. Aceasta se poate întâmpla în cazul anesteziei epidurale, care paralizează sfincterul anal.  Un alt efect neplăcut al procesului de naștere este defecația pe masa sau patul de naștere.

„Aceasta are loc din cauza lipsei de spațiu!” susține Ariana Souls-Douglas, doctor în medicină, șeful Grupului de riscuri ale sarcinii al Secției de binefaceri a Centrului din Baltimore. La trecerea prin canal, capul micuțului apasă pe intestinul gros , care se turtește și împinge conținutul acestuia afară.

Nu trebuie să vă îngrijorați din această cauză. Moașele nu asistă la prima naștere și nu văd aceasta prima dată, înțelegând  foarte bine aceste lucruri.

4. Nu vă puteți controla acțiunile  

În timpul nașterii, mai ales dacă aceasta decurge fără anestezie, unele femei răcnesc, plâng, îl ceartă pe soț sau pe medic. Moașele recunosc că unele paciente încep să se comporte inadecvat și nu se pot controla. Nu vă alarmați: aceasta este o reacție la durere și la oboseala generală. De aceasta reacție sunt responsabili și hormonii, pentru că nașterea modifică nivelul estrogenilor și a progesteronului, asemănător unui sindrom serios premenstrual.

Dacă nu vă puteți controla, nu vă indispuneți. Medicii și surorile medicale s-au obișnuit cu astfel de reacții. Dar dacă vreți să dețineți controlul asupra dumneavoastră, trebuie să vă pregătiți serios pentru aceasta. Se consideră că femeile care frecventează cursurile prenatale își păstrează calmul în timpul nașterii mai des decât celelalte. 

Se întâmplă și așa: lucruri care au loc în timpul nașterii, dar despre care nu se prea vorbește

5. Vă puteți „deconecta”

În această stare puteți uita tot ce ați învățat la cursuri. Tehnicile respirației  și de înlăturare a durerilor pot rămâne undeva într-un colț al creierului, care refuză să vă fie de ajutor. Nu vă rămâne decât să vă bazați pe natură și pe moașe. Posibil că în aceste situații nașterea în parteneriat este o opțiune ideală, cu condiția că partenerul dumneavoastră să nu cedeze mai repede decât dumneavoastră din cauza celor ce vede. Multe femei, după naștere, nu-și amintesc nimic din cele întâmplate.

6. Dragoste la prima vedere poate să nu se întâmple

Nu vă indispuneți dacă atunci când luați copilul pentru prima dată în brațe nu trăiți o bucurie imensă. Ați trecut printr-o încercare istovitoare, aveți nevoie de timp pentru a vă recupera. Puneți copilul la sân, lăsați să se ocupe sora medicală un timp de el pentru a vă odihni sau a dormi.

Se întâmplă și așa: lucruri care au loc în timpul nașterii, dar despre care nu se prea vorbește

7. Nașterea este un proces complicat și pentru tați

Nașterile pot fi complicate și pentru tați. În realitate tot felul de sunete și semnalele emise de monitoare, emoțiile la maximum, sângele, atmosfera nu este tolerată de toți bărbații. Medicii recunosc că îi roagă uneori pe bărbați să părăsească sala. Înfățișarea soțiilor suferinde îi indispun pe soți, ceea ce le irită pe soții și mai mult. 

Sursa