mamaplus

Scaunul cu sânge după naștere: din ce cauză apare și câteva metode de tratament eficiente

-
//
18.08.2020

Hemoroizii sunt cauza cea mai frecventă a scaunului cu sânge după naștere. Pe lângă asta mai există și alte probleme de sănătate pe care nu ar trebui să le neglijezi. Poți observa sânge în scaun după naștere de obicei din cauza hemoroizilor (vene varicoase în și în jurul rectului). Hemoroizii reprezintă o afecțiune relativ comună în sarcină, în special în ultimul trimestru și în săptămânile post partum. Aceștia pot fi interni (fără durere) sau externi (extrem de dureroși).

Simptomele includ: durere, prurit rectal, sângerare după eliminarea scaunului, o porțiune inflamată în jurul anusului. Hemoroizii apar mai frecvent după o naștere vaginală decât după o cezariană. În cazul în care te forțezi în timpul unui scaun sau elimini un scaun dur (în special din cauza constipației) sau dacă freci acei hemoroizi când te cureți, aceștia pot sângera.

De asemenea, eliminarea unui scaun dur că urmare a constipației poate cauza crăpături la nivelul pielii anusului; acestea sunt denumite fisuri anale și pot fi extrem de dureroase, în special în timpul și după un scaun.

Conform unui studiu publicat în 2014 în Revista Internațională de Obstetrică și Ginecologie, atât hemoroizii, cât și fisurile anale sunt comune în ultimul trimestru de sarcină și după naștere. Din cele 280 femei studiate, aproape jumătate au experimentat o boală peri-anală, iar 34% dintre acestea au raportat fie hemoroizi și/sau fisuri anale după naștere.

Cum poți preveni scaunul cu sânge după naștere

Nu este un aspect neobișnuit ca tranzitul intestinal să devină mai lent după naștere. Deoarece atât hemoroizii cât și fisurile anale pot fi agravate de constipație, ajută să mergi regulat la toaletă. Iată ce poți face pentru a preveni și a ameliora constipația:

  • Consumă zilnic alimente bogate în fibre, precum cereale integrale, leguminoase, legume și fructe proaspete. De asemenea, poți adăuga câteva linguri de tărâțe de greu la cerealele pe care le consumi dimineața. Ai grijă să consumi un pahar mare de apă ulterior.
  • Hidratează-te corespunzător. Este de ajutor un pahar de suc de fructe consumat zilnic (în special de prune).
  • Efectuează regulat mișcare. Mersul, înotul și yoga pot ameliora constipația și te ajută să te simți mai tonifiată și sănătoasă.
  • Menține o greutate sănătoasă a corpului.
  • Ia un supliment cu probiotice sau pe bază de fibre (după ce ai aprobarea medicului).
  • Ascultă-ți corpul. Nu amâna mersul la toaletă, în special când simți un disconfort abdominal. Prelungind eliminarea scaunului nu vei face decât să accentuezi problema.

Cum tratezi scaunul cu sânge după naștere

Fă o baie de șezut de mai multe ori pe zi scufundându-ți posteriorul în apă călduță timp de 10-15 minute (de preferat după fiecare scaun). Poți folosi un lighean sau poți umple cada cu puțină apă (fără să adaugi produse de baie); poți introduce sare Epsom, care ajută la reducerea durerii și a inflamației. Relaxează-ți mușchii anali în acest timp pentru a ajuta la maximizarea fluxului sanguin, precum și la vindecarea zonei respective.

Limitează activitățile care induc presiune la nivel rectal. Hemoroizii apar de obicei în urma presiunii imprimate asupra regiunii rectale. Factorii de risc pot fi obezitatea, ridicarea de obiecte grele, constipația, abținerea eliminării scaunului sau statul pe toaletă un timp prelungit.

Folosește șervețele de toaletă moi, fără parfum, de culoare albă care cauzează un grad mai mic de iritație decât cele colorate sau parfumate. Sau poți folosi șervețele de bebeluși sau cu hamamelis.

Dacă te confrunți cu hemoroizi, poți aplica un pachet de gheață sau comprese reci înmuiate în hamamelis (timp de 10 minute) sau, dimpotrivă, poți aplica comprese calde. Încearcă să alternezi tratamentul rece cu cel cald (începi cu un pachet de gheață urmat de o baie caldă); în acest fel vei contribui la reducerea inflamației și a disconfortului.

Efectuează exerciții Kegel și când nu ești în baie, pentru a ajuta la fortifierea și tonifierea mușchilor din jurul vaginului și al uretrei, care vor ajuta la procesul de recuperare postpartum (îmbunătățesc circulația sanguină în regiunea rectală și în perineu). Aceste exerciții ajută de asemenea și la tonifierea mușchilor vaginali și ai planșeului pelvian

Stai așezată pe o canapea sau pernă moale pentru a reduce presiunea rectală. Dacă este posibil, folosește un balansoar; este mai confortabil decât un scaun cu spătar drept.

Medicul îți poate recomanda un produs anestezic topic sau, în cazul hemoroizilor, supozitor (cu excepția situației în care ai suferit o epiziotomie sau o ruptură perineală care ajunge la rect). Reține însă că trebuie folosite un timp limitat, în caz contrar putând cauza o inflamație suplimentară.

Uneori ți se pot prescrie paracetamol sau ibuprofen pentru ameliorarea durerii, chiar dacă alăptezi. Îți mai poate prescrie produse de tip laxativ, pentru a preveni instalarea constipației. Nu folosi însă aspirina sau produse care conțin aspirină. Opioidele după naștere pot să cauzeze constipație, prin urmare trebuie evitate în primele zile post partum.