Pe durata celor nouă luni de sarcină, corpul unei femei suferă transformări semnificative: se acumulează kilograme care pot fi mai multe sau mai puține, în funcție de organism, moștenirea genetică dar și de stilul alimentar și, pe măsură ce copilul se dezvoltă, uterul crește și el în dimensiune, determinând astfel o modificare a peretelui abdominal. Ca urmare, după naștere, mușchii abdominali și pielea își pierd din fermitate și se lasă, formând pliuri.
Purtarea corsetului, datorită materialului din care este confecționat și a designului special, contribuie la susținerea, dar și la o ușoară compresie a burticii și a mușchilor din zona abdominală, oferind astfel un bun suport pentru o refacere mai rapidă a organismului după naștere și pentru recâștigarea tonusului acestor mușchi. În ceea ce privește necesitatea purtării corsetului după naștere, părerile sunt împărțite și redăm mai jos câteva argumente pro și contra.
Argumente PRO
În general, principalul motiv pentru care femeile care au născut aleg să poarte un model de corset ține de considerentele estetice și anume, remodelează substanțial silueta, asigurând atât la nivel fizic cât și la nivel psihic, o anumită senzație de confort și siguranță a faptului că prin purtarea acestuia, se va reveni într-un timp relativ scurt la formele de dinaintea sarcinii.
Mulți medici sunt de părere că purtarea corsetului ajută semnificativ la reducerea efectului de burtică lăsată, cauzat de faptul că pe măsură ce sarcina evoluează, uterul își modifică dimensiunile și ajunge către finalul celor 9 luni să preseze peretele abdominal provocând o lăsare a acestuia și o pierdere în elasticitate a mușchilor. Corsetul asigură o bună susținere, contribuind la retracția mușchilor și la recăpătarea unui abdomen suplu și plat prin efectul de compresie exercitat, dar și de micromasaj, favorizând retragerea țesutului adipos atât din zona abdominală, cât și din zona coapselor (în cazul purtării unui corset întreg sau tip pantalon trei sferturi).
Purtarea unui corset elastic este benefică și indicată pentru femeile care au născut prin cezariană, deoarece în urma acestei intervenții care presupune secționarea mușchilor abdominali și a uterului, aceștia se refac mai greu și au nevoie de o susținere fermă și constantă, pentru a se preveni apariția unor eventuale eventrații sau ruperi a acestor mușchi. În acest sens, medicii recomandă ca mămicile să poarte corsetul pentru o perioadă de șase la opt săptămâni, în timpul zilei, de preferință atunci când acestea sunt active și să fie foarte atente la modelul de corset pe care îl aleg, la dimensiunea sa precum și la tipul de material din care este confecționat.
Un alt avantaj al corsetului este acela că poate fi purtat imediat după naștere și contribuie foarte mult la reducerea durerilor abdominale și de spate pe care mămicile le resimt în special atunci când sunt nevoite să se aplece și să ridice bebelușul sau obiecte mai grele. Corsetul oferă un suport consistent în acest sens prin reducerea presiunii exercitate asupra zonei lombare, ameliorând durerea și senzația de disconfort.
Argumente CONTRA
Unii medici (dar și mame) consideră că purtarea corsetului după naștere nu este o metodă cu beneficii imediate, dimpotrivă, implică o senzație foarte mare de disconfort prin faptul că acționează forțat asupra uterului și a mușchilor abdominali, nepermițându-le să își revină în mod firesc la dimensiunile inițiale. În plus, se consideră că este nevoie de o perioadă destul de lungă de timp în care burtica să se retragă.
Multe femei care au avut o naștere normală în timpul căreia au suferit o epiziotomie nu au reușit să poarte corset declarând că senzația de disconfort este prea mare din cauza durerilor date de compresia pe care acesta o exercită asupra zonei pelvine.
Oricât de mare ar fi dorința proaspetelor mămici de a reveni la silueta dorită (există cazuri în care din considerente de imagine, unele femei recurg la purtarea unui corset chiar dacă acest lucru le creează un disconfort major), se consideră că în fapt, un stil de viață sănătos care îmbină o alimentație sănătoasă și echilibrată cu o serie de exerciții fizice cu o intensitate moderată, adecvate femeilor care au născut (pentru cele care au avut o naștere prin cezariană este bine ca exercițiile fizice să se amâne până la vindecarea completă a cicatricei), sunt cele care ajută corpul să dobândească aspectul tonifiat și forma armonioasă. Se crede că purtarea corsetului are doar simplu rol modelator asupra siluetei, mai ales în momentele în care acesta este purtat, el neavând un efect de modificare a dimensiunilor pe o perioadă mai lungă de timp, o eventuală pierdere în greutate fiind pusă pe seama faptului că este greu să mănânci atunci când îl porți din cauza presiunii exercitate asupra stomacului.
Înainte de a decide asupra necesității purtării corsetului după naștere sau a alternativelor la acest tip de produs, mămicile ar trebui să se informeze foarte bine în legătură cu argumentele pro și contra, să își poată evalua capacitatea de tolerare a unui astfel de obiect vestimentar și mai ales, să apeleze la sfatul avizat al unui medic care, în funcție de tipul de naștere, particularitățile organismului și stilul de viață, să le poată oferi un sfat competent în această privință.