mamaplus

Prin ce trece o lăuză? Complicațiile care pot apărea în perioada postpartum

-
//
23.07.2020

După naștere urmează o perioadă fiziologică de refacere a organismului mamei, care va dura în medie 6-8 săptămâni: lăuzia. De cele mai multe ori ea este traversată de femeie fără niciun fel de problemă, însă uneori apar niște complicații.

În această etapă au loc noi modificări în organismul femeii. Vulva și perineul, mult destinse în timpul sarcinii, încep să-și revină încă din primele zile după naștere la normal. Micile leziuni ale vaginului și vulvei se cicatrizează și ele în 4-5 zile. Uterul începe să-și micșoreze volumul și concomitent se reface colul uterin, care a fost larg deschis în timpul nașterii. Refacerea completă durează 2-4 săptămâni.

Retracția uterului este însoțită de contracții uterine dureroase, care durează două până la șase zile. Timp de două săptămâni lăuza are pierderi sangvine numite lohii. În primele zile acestea sunt de un roșu intens, apoi devin rozalii și spre final maronii și ușor gălbui. Rolul lor este de curățire continuă a uterului și de protecție împotriva infecțiilor genitale.

Complicații ce pot apărea în timpul lăuziei

Așa cum spuneam, uneori apar probleme în acest proces de refacere, care pot fi fizice sau emoționale.

Complicațiile fizice pot fi:

  • hemoragia postpartum – presupune pierderea unei cantități de sânge de peste 500 ml dupa nașterea vaginală sau de peste 1000 ml după o cezariană. Pierderea acestor cantități în 24 de ore de la naștere este denumită hemoragie postpartum precoce, în timp ce hemoragiile după 24 de ore de la naștere sunt secundare sau tardive. Cauzele sângerării imediate sunt variate, cele mai frecvente fiind lipsa de contracție a uterului (atonia uterină) sau leziunile vaginului și ale colului.
  • infecția plăgii perineale – apare, de obicei, în a treia zi după naștere. Durerea se intensifică în loc să se diminueze, rana este umflată, roșie în jur; poate apărea febra (nu mai mult de 38,5 grade C).
  • infecția plăgii abdominale – simptome: cicatricea este roșie, caldă, dureroasă și dură.
  • endometrita postpartum – simptome: stare generală alterată, febră, frisoane, lohii modificate (cărămizii, cheaguri, urât mirositoare);
  • tromboflebita – pe fondul unor varice apărute în cursul sarcinii, pot apărea inflamații sau tromboze (cheaguri de sânge care îngustează sau astupă la un anumit nivel o venă). Pentru a evita trombloflebita se recomandă mișcarea și hidratarea suficientă.
  • tromboflebita septică pelvină – se produce în venele profunde, mai ales după cezariană; simptome: durere în abdomenul inferior și lateral; febra și frisoanele apar mai târziu.
  • febra laptelui – simptome: sânii se întăresc, sunt dureroși, iar temperatura locală crește până la 38 de grade C. Aceste fenomene, cunoscute sub numele de „furia laptelui”, dispar în 24 până la 48 de ore. Pentru a evita apariția acesteia, mama trebuie să-și golească în permanență „sânul” ori de cite ori copilul nu poate face acest lucru. Astfel, se împiedică stagnarea laptelui și apariția abceselor (mastita).
  • mastita – este o infecție a țesutului sânului ce apare cel mai frecvent din cauza unei goliri incomplete a sânului, la 7-10 zile după naștere. Simptomele constau în: febră mare (39-40 de grade Celsius), sân cald, dureros, rosu. Netratată, duce la abces mamar.

Complicațiile emoționale pot fi:

  • sensibilitate crescută, tristețe date de: scăderile bruște ale procentului de hormoni, oboseală, modificările corporale, o naștere dificilă, o sarcină nedorită, boli, păreri nerealiste despre îngrijirea copilului, dificultăți financiare etc.
  • depresia postpartum – când te adâncești în tristețe, ești irascibilă și nu mai vezi calea de ieșire cel mai probabil ai ajuns la despresie. Vorbeşte cu alte mămici mai experimentate sau mergi la psiholog.

Nu neapărat complicații, ci situații (la care să fii atentă)

  • ridicarea din pat – pentru a evita stagnarea circulației sângelui și atrofierea mușchilor, se recomandă ridicarea din pat a lăuzei după 12 ore, respectiv a doua zi după naștere, fie ea naturală sau prin cezariană. Grație ridicării precoce din pat, timpul de spitalizare se reduce foarte mult și totul se desfășoară normal. Vei putea astfel să te deplasezi singură la toaletă, să urinezi, să te speli.
  • mica menstruație – uneori, între a 20-a și a 25-a zi de lăuzie, apare o sângerare puțin mai abundentă, care durează 1-2 zile, cauzată de modificările hormonale care se produc în perioada de lăuzie.
  • toaleta internă – în timpul lăuziei, nu se face toaleta internă a organelor genitale, pentru că poate cauza infecții. Igiena externă trebuie să ți-o faci în fiecare zi, cu apă caldă și săpun delicat. După uscare, aplici un absorbant igienic.
  • ciclul menstrual – de obicei apare în perioada imediat următoare înţărcării celui mic. Nu este însă o regulă: se poate reinstala, de exemplu, la şase luni după naştere sau chiar mai devreme, dacă nu alăptezi. Faptul că nu poţi rămâne însărcinată în lipsa alăptării este un simplu mit, aşa că foloseşte metode contraceptive recomandate de medicul ginecolog (prezervativ, sterilet sau pilule contraceptive adaptate periaodei).
  • viaţa sexuală – poate că tu nu ai chef de drăgălăşenii în pat în această perioadă, dar partenerul tău se poate dovedi mai nerăbdător decât tine. Spune-i direct că n-a venit încă momentul şi limitaţi-vă la preludii inventive. Medicul ginecolog este singurul în măsură să-ţi spună când poţi relua activitatea intimă, de obicei după 6 săptămâni de la naștere, dacă totul este în regulă.
  • dieta – de o grămadă de „nu“-uri te vei lovi şi aici dacă alăptezi. Nu ai voie băuturi energizante ori care conţin cafeină, nici mâncăruri grele (prăjeli, mititei etc.), nici băuturi alcoolice. În plus, orice formă de dietă săracă în calorii este exclusă. Ai liber însă la fructe şi legume, la lactate și carne, care te vor umple de energie şi care asigură nutrienţii necesari bebeluşului.
  • activităţile fizice – ia-o încet, încet. Nu-ţi relua programul la sală la două săptămâni după ce ai născut. Urcatul și coborâtul scărilor sau o plimbare în parc sunt idei bune. În această perioadă nu trebuie să slăbeşti, ci să-ţi tonifici muşchii: ştiai că şi împinsul căruciorului poate fi asociat cu sportul?
  • alăptatul tonifică burtica – dacă vrei să scapi în timp record de pielea lăsată de pe abdomen, pune-l cât mai des la sân pe nou-născutul tău. Când alăptezi, muşchii stomacului şi ai uterului se contractă: rezultă un abdomen mai suplu şi mai ferm, dar și câteva kilograme în minus.

Poate ți se pare complicat de traversat această perioadă, însă trebuie să reții că rareori te vei confunta cu 1-2 din aceste neplăceri și că întotdeauna poți apela la medic, ale cărui sfaturi sunt cele mai sigure de urmat.