mamaplus

Placenta acoperită cu sare sau petale de trandafir: obicei ciudat, practicat de mai multe mame

-
//
04.11.2020

Nu puține sunt mamele care dau crezare acestei tehnici și își supun bebelușii unor riscuri de infecție. Una dintre mamele care au optat pentru nașterea Lotus și au menținut placenta atașată de bebeluș pentru câteva zile după naștere. Pentru a ascunde mirosul organului ce începuse să se descompună, mama a presărat sare, uleiuri esențiale și petale de trandafiri pe placentă.

Femeia susține că riscul că bebelușul ei să fi dezvoltat o infecție era zero, existând un mai mare risc că acesta să aibă probleme de sănătate din pricina secționării cordonului ombilical.

Totodată, ca argument pentru practica nașterii Lotus, mama diferențiază cei doi copii ai săi, unul născut tradițional, iar celalălt prin practica Lotus. Femeia susține că mezinul, căruia i-a lăsat placenta atașată, a dormit mult mai bine decât fratele său și a fost mai liniștit. Mama mai menționează și diferențe mari de personalitate între cei doi copii, pe care le pune pe seama faptului că au fost născuți prin două tehnici diferite.

Nașterea Lotus: presupusele beneficii pentru sănătatea bebelușului

Ca în orice alta situație, s-ar părea că există o umbra de adevăr în spatele acestei practici, doar că este foarte mult exagerată. Unii specialiști susțin că secționarea cordonului ombilical ar trebui amânată câteva zeci de secunde/un minut din momentul în care bebelușul vine pe lume, deoarece sângele încă pulsat în acele momente de placenta îi poate fi benefic celui mic.

Cei care promovează acestă metodă de a da naștere susțin că sângele ce încă mai pulsează din placenta este esențial pentru bebeluș. Un alt argument ar fi că sângele transferat ulterior nașterii din placentă ar ajuta la o acomodare mai ușoară la viață în afara uterului, având și alte beneficii pentru sănătate. Din acest motiv, proaspeții părinți ar trebui să refuze tăierea cordonului ombilical imediat după naștere.

Mamele care optează pentru o naștere Lotus sunt nevoite să care placenta după bebeluș, fie într-o ladă frigorifică, fie în alte recipiente, până când aceasta se usucă și se desprinde.

mamaplus

Medicii spun însă că această practică este una total aberantă și prezintă diverse riscuri pentru sănătatea nou-născutului.

„Riscul major este cel de infectare al placentei, iar infecția poate ajunge și la nou-născut. Placenta e țesut mort, iar din acest motiv, sângele din ea e predispus dezvoltării de bacterii”, a explicat Dr. William Schweizer, specialist obstetrică-ginecologie.

Pentru un fetus aflat în dezvoltare, placenta este esențială și asigură transferul de nutrienți, respectiv eliminarea deșeurilor de către organismul fătului. Odată venit pe lume însă, fătul nu mai depinde de placentă pentru a supraviețui, deoarece poate respira, se poate hrăni și poate elimina resturile în urma digestiei de unul singur.