Nașterea a rămas  în urmă. Ce se întâmplă cu femeia care alăptează și  cu cea care nu prea

Nașterea a rămas în urmă. Ce se întâmplă cu femeia care alăptează și cu cea care nu prea

-
//
10.06.2014

Perioada postpartum începe cu separarea placentei (placenta din uter) și durează aproximativ 2 luni. Acest timp este necesar pentru ca sistemul de reproducere a unei femei și tot corpul ei să revină la starea sa normală. Toate modificările apar în mod constant și au termenii lor.

Nașterea a rămas  în urmă. Ce se întâmplă cu femeia care alăptează și  cu cea care nu prea

Începutul perioadei de după naştere

Nașterea unui copil - este un stres hormonal. În prima perioadă de după naștere, la femei, nivelul hormonilor nu este încă echilibrat. Toate glandele endocrine, legate direct sau indirect de sarcină și naștere, treptat se reconformează pentru a lucra în afara statului de sarcină. În paralel cu aceasta se stabileşte o nouă funcţie – cea a  alăptării- producerea laptelui și alăptarea copilului la sîn.

Mai întâi de toate, se schimbă sistemul de reproducere - organele și glandele genital, au loc modificări ale sistemului nervos, se formează dominanta maternităţii în locul celei de sarcină. Au loc schimbări ale inimii şi vaselor de sînge, deoarece volumul de sânge în vase este redus pînă la cel inițial.

Involuţia uterului

Pentru a restabili funcţia de reproducere a femeilor, organismul are nevoie de a face o muncă serioasă. De la 1,5 kg uterul ar trebui să fie redus la dimensiunea normal de 50-60 g şi de mărimea unui pumn.

Reducerea uterului este strâns asociată cu procesul de alăptare: cu cît mai activ femeia alăptează, cu atat mai repede are loc contracţia uterului. În fiecare zi fundul uterului scade cu aproximativ un centimetru, la aproximativ opt săptămâni după naștere el poate reveni la dimensiunea aproape de normă. La femeile, care nu alăptează dimensiunea uterului devine ca pînă la sarcină, iar la cele ce alăptează, poate fi chiar mai mică. Zona colului uterin, canalului cervical și zona osoasă internă se formează rapid. Aproximativ la 10 de zile de la naştere, colul uterin este pe deplin format, dar zona de trecere spre uter permite trecerea unui deget de-al doctorului. Trecerea exterioară se închide complet până la termenul de 3-4 săptămâni după naștere. După naştere, uterul ia forma fantă, spre deosebire de femeile nulipare ce au forma cilindrică.

Cât de repede va avea loc involuția uterului, depinde de mai mulți factori:

• vârsta femeii;

• starea femeilor;

• particularitățile sarcinii şi naşterii;

• alăptarea.

Încetinește involuția uterului la femeile cu vîrsta de peste 30 de ani și, în unele cazuri:

• la nașterea primului copil;

• după unele patologii la naştere sau cezariană;

• la încălcarea regimului în perioada imediat postpartum.

Nașterea a rămas  în urmă. Ce se întâmplă cu femeia care alăptează și  cu cea care nu prea

Eliminările după naștere

Din momentul nașterii interiorul uterului - este o zonă ranită, vindecarea ei se produce în primele 10 zile, dar recuperarea completă a mucoasei durează până la 6-8 săptămâni după naștere. Pe măsură ce se produce vindecarea mucoasei de la nivelul tractului genital, numita lohiyami. În timpul procesului de recuperare post-partum se schimbă caracterul lor.

În primele trei zile lochiile au caracter hemoragic cu particule de descompunere endometriale, la fel ca în timpul menstruaţiei. După 4-a zi lochiile încep să capăte un caracter seros, lichid, roz-gălbui. Spre a 10-a zi, ele devin mai lichide și mai luminoase, fără de sânge; cantitatea lor scade treptat. După 3 săptămâni lochiiile devin limitate și mucoase, iar după cinci săptămâni dispar cu totul.

Atunci când apar încălcări de dezvoltare a uterului pot fi întârzieri de eliminări, iar impuritățile din sânge pot dura mai mult. Dacă există un blocaj al sistemului de operare intern sau cheaguri de sînge în zona de îndoire a colului uterin, atunci sunt posibile  complicaţii în perioada postpartum - lohiometra (acumularea secrețiilor din uter). Această endomerită este periculoasă şi poate duce la dezvoltarea inflamaţiilor mucoasei uterine. Acumulările de sânge din interiorul uterului – sunt un teren propice pentru creșterea microbiană. Când apare această problemă, atunci se recurge la un tratament medicamentos şi la lavajul uterului.

Modificări  ovariene

Perioada postpartum modifică substanțial și activitatea ovarelor. Ele sunt supuse la un tip special de schimbare. Are loc dezvoltarea inversă a corpului galben în sarcină - o glanda specială în ovar, care a fost și a dat naștere la un ovul. Treptat se restabileşte funcţia hormonală ovariană, dar maturizarea foliculilor este semnificativ diferită în lactație de cea a femeilor care nu alăptează. Datorită secreţieihormonului activ de prolactină în primele șase luni femeile care alăptează, 96% sunt protejate împotriva sarcinii, din cauza suprimării ovulației. Dar la cele, care nu alăptează, poate începe ovulaţia, încă din săptămîna a 8-a după naștere.

Din momentul ovulației se formează un ciclu menstrual normal la femei.