mamaplus

Naşterea după termen - de ce apare sarcina suprapurtată și care sunt intervențiile recomandate

-
//
05.03.2021

Orice sarcină obișnuită durează între 40 și 41 de săptămâni, după care are loc marele eveniment, nașterea micuțului. O sarcină ce durează 42 de săptămâni (294 de zile) sau mai mult, calculând săptămânile de sarcină din prima zi a ultimei menstruaṭii se numește sarcină suprapurtată, prelungită sau postmatură.

Cauzele sarcinii prelungite

Dacă ești însărcinată și bebe încă întârzie să se nască, nu te grăbi să te îngrijorezi. Uneori, au loc mici erori de calcul și drept urmare se crede că e vorba de o sarcină prelungită.

Cauzele sarcinii suprapurtate nu sunt pe deplin cunoscute, dar se știe că există anumiți factori care pot favoriza sarcina prelungită:

- factorii genetici (gena maternă),

- factorii feto-placentari (anencefalia, hipoplazia glandei suprarenale şi deficiența de sulfatază placentară legată de cromozomul X),

- un nivel scăzut al estrogenului,

- eliberarea unei cantități reduse de oxid nitric cervical,

- imaturitatea biologică a canalului de naștere.

Ce soluții există pentru sarcinile prelungite?

În primul rând, medicul va verifica corectitudinea vârstei gestaționale, dacă nu s-a produs vreo eroare de calcul. Dacă se va constata că într-adevăr e vorba de o sarcină prelungită, medicul va efectua un șir de analize și investigații și va alege fie să monitorizeze sarcina și să aplice un tratament expectatif, fie să inducă nașterea.

În situația în care apar complicații precum: oligohidroamnios hipertensiune, scăderea numărului mișcărilor fetale, atunci se recomandă inducerea nașterii la 41 de săptămâni.

Cum are loc inducerea nașterii?

Pentru a induce travaliul şi a stimula contracțiile medicii folosesc câteva metode:

- Îndepărtarea membranelor. Atunci când membranele sunt îndepărtate, organismul secretă hormoni numiți prostaglandine, care ajută la pregătirea colului uterin pentru naştere şi pot stimula contracțiile. Această metodă funcționează pentru unele femei, dar nu pentru toate.

- Ruperea artificială a apei. Medicul rupe sacul amniotic în timpul unui examen vaginal, cel mai adesea cu ajutorul unui cârlig mic din plastic sau metal. Acest lucru provoacă, de obicei, începerea travaliului în termen de câteva ore.

- Administrearea de prostaglandine pentru a grăbi ajungerea la termen a cervixului. Această metodă presupune înserarea în vagin a unui gel pe bază de prostaglandine sau administrarea orală a unei tablete. Procedura este efectuată în timpul nopții în spital, pentru a grăbi cervixul să ajungă la maturitate, să se subțieze şi să se înmoaie. Prostaglandinele pot induce travaliul sau pot fi folosite înainte de administrarea oxitocinei.

- Administrarea de oxitocină pentru a stimula contracțiile. Medicamentul pe bază de oxitocină este administrat în mod continuu, intravenos, la început într-o doză mică care apoi creşte treptat, pe măsură ce travaliul progresează. După administrare, fetusul şi uterul trebuie să fie monitorizate îndeaproape. Oxitocina este frecvent utilizată pentru stimularea travaliului care evoluează încet.

Tu la ce termen ai născut?

Citește și: Kinetoterapeutul Mariana Sotnic - despre displazia de șold la bebeluși: „Poate duce la apariția unor deformări permanente”

Citește și: E ok să verifici telefonul partenerului? Olga Manciu: „Evident că ne cam scarpină mâinile să vedem ce ascunde...”