Nașterea: ce se întâmplă cu copilul în timpul contracțiilor și împingerii

Nașterea: ce se întâmplă cu copilul în timpul contracțiilor și împingerii

-
//
11.04.2016

Pentru a înțelege ce se întâmplă în timpul travaliului, trebuie să înțelegem că pentru copil aceasta este o muncă foarte grea, comparabilă cu durerea pe care o simțiți dumneavoastră. Intensitatea și frecvența contracțiilor sunt necesare copilului, deoarece pentru a veni pe lume el trebuie să efectueze șase mișcări de bază. Pe măsură ce își efectuează mișcările, caracterul contracțiilor se schimbă și ele devin mai intense, pentru ca micuțul să poată trece prin locurile mai înguste ale bazinului dumneavoastră.

Nașterea: ce se întâmplă cu copilul în timpul contracțiilor și împingerii

Așadar, în prima (contracțiile și deschiderea colului uterin) și a doua (împingerile și expulzarea copilului) perioade, copilul dumneavoastră efectuează șase mișcări principale:

  • coborârea;
  • ghemuirea;
  • întoarcerea spre interior;
  • întinderea;
  • întoarcerea spre exterior;
  • expulzarea.

Pentru a asigura suficient spațiu pentru aceste mișcări, colul uterin trece prin trei schimbări importante:

  • netezirea;
  • scurtarea și deschiderea;
  • schimbarea poziției.

Atunci când copilul și colul uterin funcționează corect și concertat, nașterea se desfășoară natural. Să examinăm mai detaliat acest proces.

Cum se pregătește pentru naștere colul uterin

Cu câteva săptămâni înainte de naștere ați putea simți niște contracții slabe. Ele sunt numite contracțiile Braxton-Hicks sau travaliu fals. Însă aceste contracții sunt necesare pentru ca pereții colului uterin să se înmoaie și să se pregătească de deschidere. Odată cu începutul travaliului adevărat, contracțiile regulate vor contribui la procesul de întindere și deschidere a colului uterin. Fiecare contracție va ajuta cervixul să se deschidă, atingând diametrul lui total, de aproximativ 10 cm; în același timp pereții uterului se subțiază. Pereții destul de groși în timpul sarcinii trebuie să devină subțiri ca hârtia; acest proces se măsoară în procente de la 0 până la 100. În plus, colul uterin își schimbă poziția, mișcându-se înainte.

În timp ce colul uterin trece prin aceste modificări, copilul dumneavoastră lucrează cu el în unison, efectuând mișcările sale principale.

Nașterea: ce se întâmplă cu copilul în timpul contracțiilor și împingerii

Mișcările copilului în timpul travaliului

Pentru început, capul copilului trebuie să coboare spre intrarea în vagin. Capul lui se poziționează în cavitatea pelviană, fenomen cunoscut sub denumirea de angajarea capului.

Nașterea: ce se întâmplă cu copilul în timpul contracțiilor și împingerii

Astfel, copilul ajunge la gradația zero în cavitatea pelviană. Prima mișcare efectuată de copil în timpul nașterii este coborârea. Copilul trebuie să coboare mai jos în canalul de naștere. Aceasta are loc în intervalul dintre faza latentă și cea activă a primei perioade de naștere.

După aceasta el efectuează a doua mișcare. Pentru a trece prin partea mai îngustă a pelvisului, el trebuie să se sprijine cu bărbia de piept. După ce efectuează această mișcare, capul și toracele copilului încep să se rotească, astfel încât privesc către coloana vertebrală a mamei. Uneori pentru această mișcare este nevoie de timp, iar alteori ea nu se produce deloc.

Atunci când fătul se întoarce cu spatele spre coloană (iar fața spre burtă), acest lucru poate conduce la contracții foarte intense și dureroase în zona lombară. Semnul acestor contracții este senzația de presiune în zona lombară în stânga sau dreapta. Această durere se simte chiar și între contracții. Unele moașe și doctori o sfătuiesc pe lăuză să aștepte, să se miște sau să își schimbe poziția, pentru ca fătul să se întoarcă totuși cu fața spre coloană. Rotirea copilului în interior are loc între faza activă și cea de tranziție a primei perioade de naștere.

Nașterea: ce se întâmplă cu copilul în timpul contracțiilor și împingerii

Mișcările copilului în timpul fazei de împingere

Atunci când copilul este gata să vină pe lume, el efectuează ultimele trei mișcări. Acestea coincid cu a doua perioadă a travaliului – cea de împingere. Copilul își îndreaptă capul în canalul de naștere. Vorbim atunci de apariția capului în pelvis la gradația +3. Capul copilului poate fi într-adevăr văzut în deschizătura vaginului atunci când începeți să împingeți.

După ce capul copilului iese, acesta efectuează încă o mișcare – se întoarce pe o parte. De regulă, medicul îl ajută să facă această mișcare. La această etapă copilul este pregătit pentru ultimul efort – expulzia.

Nașterea s-a încheiat!

Din cartea „Yoga pentru gravide”

Sursa