mamaplus

Menstruația după naștere: când apare și de ce igiena intimă este extrem de importantă

-
//
09.06.2020

Menstruația după naştere este un subiect care preocupă multe mămici, mai ales atunci când aceasta întârzie să apară chiar şi la câteva luni după naşterea bebeluşului.

În mod normal, la scurt timp după naştere, organismul tău produce hormoni care stimulează reglarea ciclului menstrual. Totuşi, fiecare corp este diferit şi se poate întâmpla ca prima menstruație să apară la mai mult de 3 luni după naştere (mai ales în cazul femeilor care alăptează).

Ce este normal şi când trebuie să avem motive de îngrijorare? Cum se manifestă prima menstruație după naştere şi ce măsuri de igienă trebuie să adoptăm? Când se produce ovulația şi cum afli dacă poți rămâne din nou însărcinată? Iată câteva întrebări la care îți răspundem prin intermediul acestui articol.

Când apare prima oară menstruația după naştere?

În cazul mămicilor care nu alăptează bebeluşul, prima menstruație apare la 10-12 săptămâni după naştere. Ciclul menstrual nu este regulat încă de la început, iar prima menstruație este în general mai abundentă. La 6 luni de la naştere, ciclul tău menstrual trebuie să revină la normal. Fiindcă nu alăptează, în acest caz sunt permise analgezice care să calmeze durerile menstruale. Odată cu menstruația, are loc şi reglarea ovulației, de aceea este posibil să rămâi însărcinată.

Dacă alăptezi bebeluşul, menstruația după sarcină poate să întârzie chiar mai mult de 4-5 luni, dar în acest caz fiecare organism este diferit şi ciclul menstrual se reglează în mod specific fiecărei femei. Deşi durerile menstruale pot fi puternice, nu sunt recomandate analgezicele decât prescrise de medic, fiindcă pot afecta bebeluşul dacă alăptezi. Prima menstruație va fi abundentă, iar dacă ai de obicei un ciclu menstrual regulat, este posibil ca la început să apară menstre neregulate.

Absența menstruației nu înseamnă că ovulația nu are loc, de aceea este necesară o metodă de contracepție pentru a preveni apariția unei sarcini. Ideea că în perioada alăptării o femeie nu poate rămâne gravidă este greşită. În cazul femeilor care alăptează, măsurile contraceptive trebuie indicate de medic fiindcă o parte din ele sunt interzise în perioada alăptării bebeluşului.

Perioada de lăuzie

Perioada imediat următoare naşterii se cheamă perioada de lăuzie care se manifestă prin pierderi de sânge asemănătoare unei menstruații. Aceste scurgeri de sânge se cheamă lohii şi în primele zile au o culoare roşie intensă, ulterior devin rozalii şi spre finalul perioadei devin maronii şi scad în abundență. Uterul revine la normal prin contracții ce se manifestă la 2-6 zile după naştere. Secreția eliminată vaginal poate fi mai abundentă la început, mai ales după o naştere naturală care necesită o epiziotomie, de aceea igiena intimă este esențială pentru o bună sănătate a organismului.

Igiena intimă după naştere

În perioada de lăuzie este extrem de importantă igiena intimă, pentru a preveni infecțiile şi pentru a ajuta uterul să se recupereze cât mai repede. În primele zile vei avea nevoie de tampoane medicinale speciale pentru perioada de lăuzie, tampoane care trebuie schimbate cât mai des. Fiindcă sângerarea este abundentă, se recomandă purtarea de chiloți de unică folosință fiindcă îndepărtarea lor este mai uşoară (se aruncă împreună cu tamponul). Trebuie urmărit şi conținutul lichidului eliminat – dacă apare o secreție care miroase sau sunt semne de infecție, trebuie anunțat medicul.

Odihna este importantă şi la fel şi hidratarea fiindcă în primele 3 săptămâni se pierde o cantitate mare de sânge. Uneori este nevoie de perfuzii sau chiar transfuzii dacă au loc sângerări prea mari.

Activitatea sexuală poate fi reluată doar la recomandarea medicului şi folosind metoda contraceptivă adecvată. Ideea că dacă nu se produce menstruația nu există ovulație este greşită şi poți astfel să rămâi din nou însărcinată după naştere, dacă nu te protejezi.

Probleme legate de menstruația după naştere

În general, dacă o femeie a avut un ciclu menstrual regulat, nu va avea probleme după naştere fiindcă organismul se reglează din punct de vedere funcțional. Totuşi, uneori pot să apară dezechilibre hormonale şi femeile să aibă un ciclu neregulat după prima naştere. Alteori, lucrurile se întâmplă chiar invers şi mămicile cu ciclu neregulat constată cu surprindere că au menstre regulate după o sarcină.

În cazul unor complicații apărute la naştere, pot să apară fibroamele uterine manifestate prin menstruații abundente sau chisturi ovariene.

Alteori, infecțiile sunt cel mai mare pericol. Cele mai frecvente sunt endometrita – o infecție uterină apărută după operația de cezariană şi care se manifestă prin febră, frisoane, lohii urât mirositoare, uter mărit şi trombolfebită. În cazul unei epiziotomii există riscul apariției unei infecții la nivelul perineului. Infecțiile afectează menstruația dacă nu sunt tratate la timp, iar medicamentele administrate în acest caz pot afecta și ele ciclul menstrual.