Hemoroizii reprezintă vene varicoase, adică dilatarea exagerată a vaselor sanguine în regiunea anusului. Nodurile hemoroizilor variază de la mărimea unei stafide până la cea a unei bobițe de poamă. Ele pot provoca puțin disconfort sau pot genera dureri puternice. Uneori, din cauza acestora, apare hemoragia rectală, în mare parte, în timpul defecării.
Venele mărite pot ieși din anus. Acestea se simt ca o masă moale și umflată.
Hemoroizii, de foarte multe ori, apar în timpul sarcinii și după naștere. În cazul multor femei, hemoroizii apar pentru prima dată anume în timpul sarcinii. Dacă, însă, ea s-a confruntat cu această problemă până la graviditate, șansele că hemoroizii vor reapărea sunt destul de mari. Vestea bună este că, de regulă, hemoroizii se trec la scurt timp după naștere, fie de la sine, fie în urma aplicării unor trucuri despre care vom vorbi la jos.
De ce apar hemoroizii?
Femeile însărcinate sunt predispuse la hemoroizi și varice la picioare, iar uneori, în zona perineului. Fapt generat de câteva cauze.
Uterul în creștere presează venele pelviene și vena cavă inferioară. Este vena cea mare din partea dreaptă a corpului unde pătrunde sângele din membrele inferioare. Presiunea exercitată poate încetini circulația sanguină din jos în sus, sporind astfel presiunea asupra vaselor amplasate mai jos de uter. În rezultat, acestea se dilată.
În afară de aceasta, în timpul sarcinii crește nivelul hormonului progesteron, care are un efect relaxant asupra pereților vasculari. Aceștia devin mai puțin flexibili și se dilată mai ușor. De asemenea, progesteron, este unul dintre motivele constipației, întrucât, încetinește activitatea intestinală. La rândul său, constipația sporește presiunea, fapt ce poate duce la apariția sau pronunțarea hemoroizilor.
Hemoroizii pot apărea ca urmare a eforturilor depuse în a doua parte a procesului de naștere.
Cum se poate îmbunătăți această stare?
Aplicați, în zona afectată, comprese cu gheață (înfășurată în ceva moale), de câteva ori pe zi. Gheață va ajuta la diminuarea umflăturilor și senzațiilor neplăcute.
Încă o metodă – stați în apă caldă. Pentru asta puteți utiliza cada sau un vas special, care se atașează la vasul de toaletă și vă permite, în acest fel, să țineți anusul în apă în poziția așezat. Acesta vase se vând în farmacii. Faceți aceste proceduri de câteva ori pe zi a câte 10 minute.
Puteți încerca să combinați procedurile cu apă rece și fierbinte. Începeți cu compresele de gheață, după care stați în apă caldă.
De fiecare dată după defecare, curățați atent dar minuțios zona dureroasă. Puteți spăla zona cu apă sau puteți utiliza șervețele umede speciale pentru persoanele care suferă de hemoroizi.
Dacă utilizați hârtie igienică, cumpărați hârtie albă fără miros. Această irită mai puțin pielea decât cea colorată sau cu arome. Dacă aveți cusături în zona anusului, obligatoriu, întrebați medicul cum să îngrijiți această zonă. Întrebați specialistul despre unguentele și supozitoarele analgezice pe care le puteți utiliza. În farmacii se vând o mulțime de remedii împotriva hemoroizilor, însă, înainte de a vă administra ceva trebuie să vă consultați cu medicul specialist.
Multe din aceste preparate pot fi utilizate pentru un termen scurt – o săptămână sau și mai puțin. Administrarea îndelungată poate intensifica procesul inflamator. Dacă ați avut o epiziotomie sau rupturi care au afectat regiunea anusului, este foarte important să nu vă administrați supozitoare fără a consulta medicul.
Încercați să reduceți presiunea asupra venei din zona rectală. Acest lucru vă va ajuta să diminuați din durere. Nu stați mult în picioare sau așezată. Când aveți posibilitatea – culcați-vă. De exemplu, atunci când alăptați copilul, citiți sau priviți televizorul.
Pentru reducerea temporară a bolii puteți lua acetaminofen sau ibuprofen, chiar dacă alăptați. Însă, rețineți, mama care alăptează nu are voie să bea aspirină sau alte preparate care conțin această substanță. Nu măriți doza recomandată. Dacă durerea nu trece, adresați-vă la medic.
Cum grăbiți procesul de vindecare?
Puteți grăbi vindecarea cu ajutorul unor obișnuințe sănătoase. Tot ele vă vor ajuta să preveniți hemoroizii pe viitor. Cel mai important lucru – nu admiteți constipația. Asta înseamnă să treceți la o dietă bogată în fibre (multe fructe și legume, cereale integrale și leguminoase), să consumați multă apă (8-10 pahare în zi), regulat să faceți exerciții fizice (chiar și o plimbare scurtă). Plus la toate, puteți solicita medicului să vă prescrie suplimente alimentare bogate în fibre sau laxative.
Dacă simțiți nevoia de a defeca, nu trebuie să rețineți procesul. Dacă așteptați, scaunul devine mai consistent. Pentru a evita presiunea în zona dureroasă, încercați să nu depuneți mult efort în timpul defecării. Și nu stați mult timp pe vasul de toaletă.
Zilnic faceți exercițiile lui Kegel. Acestea intensifică circuitul sanguin în regiunea rectală și fortifică mușchii anusului, diminuând astfel riscul apariției hemoroizilor. Plus la aceasta, exercițiile fortifică și tonifică mușchii din jurul vaginului și uretrei, ajutându-i să se refacă după naștere.
Când este cazul să vă adresați la medic?
În cazul în care remediile încercate acasă nu vă ajută, dacă ați observat sângerări – adresați-vă la medic (în cazul sângerărilor rectale consultația medicului este obligatorie). De regulă, hemoroizii care apar în timpul sarcinii se trec de la sine, mai ales dacă femeia nu se confruntă cu problema constipației. Însă, uneori, se impune consultarea specialistului și tratament specializat. În cazuri rare, este necesară o intervenție chirurgicală simplă.