Tăierea cordonului ombilical este un subiect destul de controversat, abordat de specialiști din întreaga lume. Este binecunoscut faptul că acest cordon reprezintă legătura dintre mamă și făt în perioada celor 9 luni de sarcină. Totuși, acesta este important și în primele minute după nașterea copilului. Pentru a putea înțelege de ce este recomandat să amâni puțin tăierea cordonului ombilical, îți vom prezenta principalele argumente aduse de către specialiști.

În urma unui studiu desfășurat în 1995 și publicat apoi pe US National Library of Medicine s-a demonstrat că bebelușii a căror taiere a cordonului ombilical a fost întârziată, au beneficiat cu 32% mai mult volum de sânge decât bebelușii a căror cordon ombilical a fost tăiat imediat după naștere.

Dr. Nicholas Fogelson afirmă că întârzierea tăierii corndonului ombilical determină creșterea hemoglobinelor, a volumului de sânge și a cantității de fier din organism. Dovezi științifice susțin beneficiile medicale determinate de tăierea târzie a cordonului ombilical.

Și Organizația Mondială a Sănătății susține întârzierea tăierii cordonului ombilical, afirmând că: „Pentru toate nașterile se recomanda întârzierea cordonului ombilical (cu unul la trei minute după naștere) în paralel cu începerea simultana a procedurilor esențiale de îngrijire a noului născut.”

Beneficiile tăierii târzii a cordonului ombilical:

  • Nou-născutul are o greutate mai mare la naștere ;
  • Nou-născutul primește prin cordonul ombilical o cantitate mai mare de sânge;
  • Cantitatea de globule roșii (hemoglobine) a bebelușului creste semnificativ;
  • Scade cu 50% riscul apariției anemiei la bebeluș (crește cantitatea de fier din organism);
  • Nou-născutul primește o cantitate mai mare de oxigen și nutrienți.

Un alt studiu desfășurat în 2013, a încercat să observe diferențele dintre bebelușii a căror cordon ombilical a fost tăiat imediat după naștere și bebelușii a căror cordon ombilical a fost tăiat după câteva minute. Rezultatele cercetării au evidențiat o diferență semnificativă cu privire la cantitatea de hemoglobină, care a fost mai ridicată în cazul nou-născuților care au beneficiat de cordonul ombilical mai multe minute după naștere.

O altă cercetare desfășurată în anul 2013 de către Departmentul de Obstetrică și Ginecologie din cadrul Universității din Granada, sub conducerea specialistei Catalina de Paco Matallana, a observat faptul că întârzierea tăierii cordonului ombilical este foarte benefică pentru:

  • copiii care se nasc cu o greutate scăzută;
  • bebelușii a căror mame au prezentat o deficiență de fier în timpul sarcinii;
  • bebelușii născuți prematur.

Așadar, precum ai putut observa, există o serie de studii desfășurate în întreaga lume care susțin tăierea târzie a cordonului ombilical. Din păcate, unii medici, din lipsă de timp, ignoră acest aspect, privând bebelușul de beneficiile cordonului ombilical după naștere. Noi te sfătuim să abordezi acest subiect cu medicul și să îi ceri să aștepte câteva minute după naștere, înainte de a tăia cordonul ombilical.