mamaplus

De ce este atât de important controlul medical la șase săptămâni după naștere

-
//
07.06.2022

Cu părere de rău, foarte multe femei care au născut recent ignoră vizita la medicul ginecolog la șase săptămâni după ce își aduc pe lume copiii. Acest lucru se întâmplă din diverse motive, însă deseori este vorba despre oboseală și faptul că proaspăta mămică este copleșită de noile schimbări din viața ei. Cu toate acestea, este important să ai grijă și de corpul tău, iar aici devin esențiale controalele postpartum. Sănătatea mamei este importantă pentru bunăstara și siguranța copilașului.

Controlul postpartum de 6 săptămâni este unul dintre controalele necesare după nașterea copilului și este deosebit de important, mai ales dacă ai făcut cezariană sau ai întâmpinat anumite probleme în timpul nașterii. Vizitele postpartum la medic te ajută, de asemenea, să cunoști progresul recuperării și vindecării tale.

De ce ai nevoie de un control postpartum în a șasea săptămână?

Proaspetele mămici sunt sfătuite să meargă la control între primele 4-6 săptămâni după naștere. Acest lucru este deosebit de important după operația de cezariană, pentru a evalua sănătatea psihologică, sănătatea fizică și starea de recuperare a proaspetei mame. Acesta este și momentul în care medicul îți poate evalua copilul pentru a se asigura că se dezvoltă corect.

Mămicile care au născut recent trebuie monitorizate în mod constant, iar îngrijirea postpartum ar trebui să fie un proces continuu, adaptat nevoilor femeii. În plus, dacă ai avut complicații sau afecțiuni cronice de sănătate în timpul sarcinii sau în timpul nașterii, medicul ar putea dori să te vadă chiar în primele 2-3 săptămâni de la naștere.

Ce se întâmplă la controlul postpartum din a șasea săptămână?

Evaluările postpartum în timpul controlulul de 6 săptămâni pot să nu fie asemănătoare în toate cazurile și depind de starea de sănătate a mămicii, timpul alocat și recomandările medicului. Cu toate acestea, controlul de 6 săptămâni de la naștere include următoarele:

Istoricul și examenul fizic

Controlul postpartum ar putea începe cu întrebarea medicului care face referire la travaliu și la eventualele complicații pe care le-ai avut în timpul sarcinii sau în timpul nașterii.

Incizia și recuperarea fizică

Medicul va dori să examineze zona inciziei pentru a verifica procesul de vindecare. În plus, el va pune întrebări cu privire la sângerarea după naștere, disconfortul urinar, mișcările intestinale și durerile de spate.

Test de sânge și alte analize

Medicul îți poate recomanda să faci anumite analize de sânge, pentru a indentica dacă suferi de anemie, tulburări tiroidiene sau diabet. Acest lucru este esențial dacă mama a avut oricare dintre aceste afecțiuni în timpul sarcinii. În funcție de starea ta de sănătate, pot fi recomandate teste suplimentare, cum ar fi testele Papanicolau și hemograma completă.

Alăptarea bebelușului

Medicul poate pune întrebări referitoare la hrănirea bebelușului.

Examen pelvin

Medicul poate efectua un examen pelvin intern pentru a verifica dimensiunea uterului, semne de infecție, secreții vaginale sau dureri abdominale.

Viața sexuală de după naștere

Această vizită este, de asemenea, un moment bun pentru a discuta cu medicul despre reluarea activității sexuale și a altor activități fizice.