Atunci când mama este gata să nască, trece prin mai multe faze fizice și mentale. Dar poate uneori te-ai întrebat ce se întâmplă cu bebelușul în acele momente.

Cum trăiește bebelușul nașterea?

Nașterea este o piatră de hotar, atât pentru viitoarea mamă, cât și pentru copil. Este o experiență unică de care îți amintești toată viața. Dar, este greu să se tragă concluzii despre felul în care trăiește bebelușul nașterea sau dacă sufera în timpul acestui proces.

Este confirmat însă că micuțul participă în mod activ la naștere. Dar durerea și suferința mamei nu ajung la el. Copilul poate simți o anumită durere atunci când trece prin „canalul de naștere”, dar nimeni nu poate determina acest lucru cu siguranță.

Prin urmare, nu există dovezi solide pentru percepția durerii copilului, dar variabilitatea ritmului cardiac și stările de somnolență pe care bebelușii le au imediat după naștere sunt indicii care sugerează că procesul implică o anumită durere și suferință.

Primele contracții

Primele semne de travaliu care apar sunt contracțiile. Cu fiecare contracție, placenta și cordonul sunt comprimate, ceea ce uneori împiedică bebelușul să obțină oxigenul pentru o perioadă scurtă de timp. Din fericire, pentru majoritatea acestora, această scădere nu este o problemă.

Contracțiile uterului nu deranjează bebelușul, iar ritmul cardiac dovedește acest lucru. Pe de altă parte, atunci când contracțiile sunt prea puternice sau travaliul este prea lung, copilul nu are oxigen. Dar ritmul cardiac se adaptează la această lipsă și inima poate încetini în timpul contracțiilor.

Se consideră că bebelușul nu suferă în exces deoarece, printre altele, are mult timp să se obișnuiască cu contracțiile, datorită progresiei lente și intensității acestora.

Călătoria prin „canalul de naștere”

Sub efectul contracțiilor, copilul coboară treptat printr-un fel de tunel. El face mai multe mișcări și își modifică poziția de mai multe ori pentru a evita obstacolele. Experții nu pot asigura însă gradul de durere resimțit de copil în timpul acestei scurte călătorii.

Așa cum nu se știe ce fel de durere simte bebelușul atunci când trece prin „canalul de naștere”, medicii nu știu sigur nici dacă micuțul vede sau aude în timpul nașterii. Dar este foarte clar că un copil are anumite abilități auditive înainte de a veni pe lume, însă vederea este mai greu de măsurat. Dar, după naștere, se știe că vederea sa este încețoșată la început și că nu se poate concentra bine.

După călătoria prin canalul de naștere, în majoritatea cazurilor, micuțul are capul în jos, cu fața orientată spre spatele mamei. Aceasta îl ajută să plece cu ajutorul loviturilor din timpul contracțiilor.

În momentul expulzării, copilul poate fi deranjat de niveluri semnificative de stres, adrenalină și cortizol, care cresc semnificativ pentru a-i da puterea de a ieși. Odată ce capul bebelușului este afară, el începe să respire.

Sursa