Să dormi bine având un nou-născut în casă este aproape ireal, nu-i așa? Poate că ar fi posibil, doar că ar fi vorba despre un caz dintr-un milion. Lăsând gluma la o parte, somnul și perioada postpartum nu se prea împacă, iar unicul gând pe care îl au proaspetele mămici este să doarmă ”măcar un pic„. Secretul unei rutine corecte în perioada postpartum este organizarea eficientă a timpului și împărțirea responsabilităților cu ceilalți membri ai familiei. Dacă acest lucru este imposibil, încearcă să apelezi la o bonă care ar putea să te ajute cu treburile casnice. Crede-ne pe cuvânt, vei fi recunoscătoare pentru acest sfat.
Haideți să vedem ce recomandări au specialiștii pentru mămicile aflate la început de cale în lumea maternității.
Cere ajutorul partenerului de viață
Și proaspătul tătic ar trebui să contribuie la creșterea și dezvoltarea bebelușului, nu-i așa? Încearcă să mizezi nu doar pe bunul simț al tăticului sau pe momentele în care vei fi prea epuizată ca să mai ceri ajutor, ci discută cu el din timp pentru a face un program sau o rutină în care să fie implicat și el. O soluție ar fi să împărțiți garda de noapte în două ture, pentru că în caz contrar veți fi ambii obosiți.
Folosește o pompă de sân
Pompa de sân este o invenție foarte bună, menită să faciliteze viața proaspetei mămici. În continuarea ideii expuse în sfatul de mai sus, această pompă te va ajuta să păstrezi laptele matern pentru turele tăticului. Astfel, veți evita să apelați la laptele praf. Laptele matern are o perioadă de valabilitate mai mare decât cea a laptelui formulă și poate fi păstrat până la 6 ore la temperatura camerei. Dar, în cazul în care vorbim despre sezonul cald, este recomandat să nu-l păstrați mai mult de patru ore. Deci, mămicile câștigă 4-6 ore în plus pentru a dormi și pentru a-și restabili forțele.
Practicați co-sleepingul
Co-sleepingul este un obicei destul de popular în rândul proaspeților părinți, pentru că favorizează îngrijirea suplimentară a bebelușului. Cel mic va fi mult mai ușor de alintat sau îngrijit, ca urmare a aflării lui în imediata apropiere a mamei. Totodată, legătura emoțională dintre mamă și bebeluș va fi mult mai strânsă, iar specialiștii spun că anume în acest fel se reflează sistemul nervos al bebelușului.
Pătuțul atașabil
Dacă din diverse motive nu puteți apela la co-sleeping, o alternativă bună ar fi pătuțul care poate fi atașat la patul părinților. Micuțul se va afla astfel în imediata apropiere a mămicii și va putea fi alăptat cu ușurință.
Partenerii dorm în camere separate
Unele cupluri preferă să doarmă în camere separate în perioada postpartum, mai ales dacă tatăl copilului are un program de muncă încărcat.
Un sugar poate să își scoale părinții și de opt ori pe noapte după fiecare ciclu de somn. Astfel, stresul poate să perturbe în mod dramatic somnul părinților. Este foarte important să setați niște reguli încă din primele zile de viață ale copilului, pentru că în caz contrar oboseala cronică vă va da mari bătăi de cap.