Venirea pe lume a unui copil este una dintre cele mai frumoase experiențe din viața unei femei. Nașterea însă vine la pachet și cu câteva aspecte mai puțin plăcute. Fie că ai născut natural sau prin cezariană, vei avea nevoie de o perioadă de recuperare.
În rândurile ce urmează, află cum poți să grăbești vindecarea leziunilor vaginale survenite în urma nașterii vaginale, astfel încât să revii cât mai repede la un mod de viață obișnuit pentru tine.
La ce să te aștepți după o naștere naturală?
După nașterea naturală, cel mai probabil, te vei confrunta o perioadă cu dureri în zona vaginului. Acele dureri pot dura aproximativ șase săptămâni. De asemenea, în primele săptămâni după naștere vei avea secreții vaginale prin care se elimină membrana superficială care a căptușit uterul în timpul sarcinii, amestecată cu sânge. În primele zile scurgerile vor fi puternice și de culoare roșie, după care vor deveni treptat mai apoase și de o culoare gălbuie spre alb.
În primele zile după naștere te vei confrunta și cu contracții, care seamănă cu crampele menstruale, acestea contribuind la prevenirea sângerării excesive prin comprimarea vaselor de sânge în uter. Aceste dureri sunt frecvente în timpul alăptării, din cauza eliberării hormonului numit oxitocină.
În plus, poți suferi de incontinență urinară, o problemă care se rezolvă, de obicei, după câteva săptămâni, cu ajutorul exercițiilor Kegel pentru întărirea mușchilor pelvini.
Timp de câteva zile, sânii vor fi tari, sensibili și măriți. Dacă alăptezi, aceste simptome vor fi ușurate, dar e indicat să alăptezi la ambii sâni.
Ce poți face pentru a te recupera mai rapid?
Băia Sitz
Mulți medici încurajează femeile să nu folosească săpun pentru a curăța zona inghinală imediat după naștere, așa că o baie Sitz (baie de șezut) este exact ce ai nevoie pentru a te simți curată. Acest tip de baie presupune așezarea în cadă cu apă suficient de înaltă pentru a-ți acoperi șoldurile timp de 10-20 de minute. Nu trebuie să adaugi nimic în apă pentru a experimenta beneficiile ei uimitoare.
De asemenea, în timpul sarcinii apar hemoroizii, care tind să mai rămână și după naștere. Băia Sitz este utilă și pentru a ușura durerile hemoroidale.
Pachete de gheață și comprese calde
Gheața plasată în zona perineală și compresele calde ajută atât la atenuarea durerilor cauzate de copci pentru femeile care au trecut printr-o naștere vaginală, cât și a durerilor rămase în urma operației de cezariană. Ai grijă ca atunci când pui gheață să o învelești într-un prosop subțire, să nu o pui direct pe piele.
Antiinflamatoare
Remedii utile pentru a trece mai ușor peste durerile provocate de leziunile vaginale și pentru a reduce tumefacția sunt și antiinflamatoarele. Acest medicament poate irita stomacul, așa că e bine să îl iei la masă sau după ce ai mâncat.
Spray reparator și ovule vaginale
Pentru a grăbi vindecarea leziunilor vaginale, poți folosi un spray reparator. Caută un spray emolient, pentru piele sensibilă, care să includă ingrediente naturale, cum ar fi lavanda antibacteriană, hamamelisul și uleiul esențial de mentă.
De asemenea, ți-ar putea fi de folos ovule vaginale pe bază de acid hialuronic, ulei de gălbenele, de aloe și de arbore de ceai, care ajută și ele la cicatrizare după naștere, având în același timp și un efect hidratant și calmant.
Hidratare
Menținerea hidratării este crucială nu numai pentru sănătatea generală și pentru accelerarea vindecării, ci și pentru bunăstarea ta. Apa ajută la înlocuirea fluidelor din corp, contribuind la prevenirea constipației, a problemelor urinare, a hemoroizilor și a umflăturilor.
Schimbarea frecventă a absorbantului
Pentru a preveni infecțiile în zona vaginală, este important să ai grijă să-ți schimbi frecvent absorbantul. La fel de important este să ai o lenjerie intimă confortabilă, care să permită trecerea aerului.
Odihna
Unul dintre cele mai importante lucruri care te vor ajuta să te recuperezi mai repede este odihna.
Bineînțeles că odată ce fiecare organism este diferit și timpul de recuperare după naștere diferă de la o femeie la alta. Totuși, dacă vei urma aceste sfaturi, cu siguranță, vei trece mai ușor și vei grăbi vindecarea leziunilor vaginale.