Fiecare travaliu este diferit, la fel și durata de timp petrecută în fiecare etapă. De obicei, travaliul la prima sarcină durează 12-14 ore, scurtându-se la sarcinile subsecvente. Din punct de vedere statistic, durerea din travaliu este una dintre cele mai severe evaluate științific, iar teama de ea le determină pe multe femei să nu nască natural.
Durerea din primul stadiu al travaliului –
această etapă se face simțită atunci când cervixul ajunge la dimensiunea de aproximativ 10 centrimetri, se înmoaie și se subțiază, proces care poate dura multe ore sau chiar zile. O perioadă de timp se poate să nu simți nimic, la un moment dat apărând durere și disconfort. Spre finalul acestui stadiu vei începe să te simți mai agitată și obosită, durerea devenind mai intensă: va semăna cu niște valuri, începând cu o senzație ușoară, atingând punctul culminant și apoi dispărând. Intervalul dintre contracții se scurtează pe măsură ce te apropii de stadiul secund.
Al doilea stadiu din travaliu –
acesta implică perioada de timp de la momentul în care cervixul este complet dilatat până la venirea pe lume a bebelușului. Este posibil să te confrunți cu contracții mai lungi și mai puternice, la un interval de 1-2 minute între ele, presiune crescută la nivelul posteriorului, senzația iminentă de împingere, crampe care te determină să tremuri, greață și vărsături, dar și senzație de întindere și arsuri la nivelul vaginului.
Faza de expulzie –
faza de expulzie variază pentru fiecare femeie, dar durează până la 2 ore, de obicei mai puțin, dacă ai mai născut. Pe lângă dorința de a împinge, este posibil să simți presiune, o dorință puternică de a merge la toaletă, senzație de întindere și arsuri la nivelul vaginului, precum și capul bebelușului care coboară. De obicei durerea resimțită în această etapă din naștere este epuizantă fizic pentru organism.
Tot ceea ce pot gravidele să facă este să se ajute înainte de naștere. Mai exact, să facă exerciții de respirație și masaj, chiar și sport dacă se poate, precum și să se informeze despre metodele de ameliorare a durerii. Este mai simplu de gestionat o naștere dacă știi la ce să te aștepți și ce te poate ajuta.
Sursa