Femeile care sunt la prima naștere se gândesc probabil că durerile din sala de nașteri nu le vor lua cu ele acasă, însă acest lucru este departe de a fi adevărat. Cu siguranță, intensitatea nu va mai fi aceeași, dar durerile și disconfortul pot persista în perioada de recuperare. Din fericire, există remedii care te pot ajuta să treci mai ușor peste ele. Totuși, înainte de a le pune în practică, ar fi bine să te consulți cu medicul ginecolog.
Iritațiile și inflamarea care însoțesc nașterea naturală transforma experiență urinarii după naștere într-una deloc plăcută. De ajutor, în acest caz, este sticla cu pulverizator. Umple un astfel de recipient cu apă călduță și pulverizează în zona intimă în timp ce urinezi, pentru a calma posibilele usturimi cauzate de urină.
„Nu pulveriza, totuși, direct în vagin, căci asta ți-ar putea crea mai mult disconfort”, precizează Kelly Kasper, medic obstetrician. Continuă să pulverizezi și după, pentru a igieniza zona. Cu cât există mai puține atingeri, cu atât mai bine.
Poți încerca, totodată, să adaugi în sticluța pulverizatoare și câteva picături de ulei esențial de arbore de ceai, acesta având efect anti-inflamator, analgezic și antiseptic, așa că te poate ajuta și să te vindeci mult mai repede. Totuși, experții avertizează că uleiul de arbore de ceai nu ar trebui să fie folosit de femeile însărcinate sau care alăptează din cauza că poate cauza reacții alergice severe. Dacă vrei, totuși, să încerci această metodă, dr. Kasper recomandă să pui mai întâi o cantitate foarte mică de ulei, iar apoi să crești cantitatea în funcție de toleranță.
Gheața calmează inflamația
„După ce l-am născut pe fiul meu, moașa mi-a dat niste pachetele pentru gheață, care semănau cu niste absorbante maxi, pe care să mi le pun în lejeria intimă. Mi-a salvat viața”, spune Addie Hume Gamble, mama a doi copii din statul american Massachusetts.
Doctor Kasper recomandă să împachetezi pachețelele de gheață într-un prosop ori alt material moale, care absoarbe, și să ți le tii în zona intimă cam 15-20 de minute o dată la fiecare oră, pentru a reduce inflamația și umflăturile. De la moașe ai putea să auzi sfatul următor: umple cu apă un prezervativ, leagă-l la capăt și pune-l în congelator. Vei obține un tub de gheață pe care îl poți împacheta într-o bucată de bumbac curată pe care o poți tine fără probleme în zona perineului.
Băile de șezut te scapă de disconfort
Băile de șezut calmează disconfortul cauzat de nașterea naturală. Aburii calzi îmbunătățesc circulația sanguină și ajută la vindecarea mai rapidă a țesuturilor. Poți face băi de șezut în cadă, dar și cu ajutorul unui vas special, pe care îl găsești în farmacii. Acesta din urmă se montează pe toaletă și se umple cu apă călduță, cuprinzându-ți vulva și perineul atunci când te vei așeza. Fă băi de șezut timp de 20 de minute de câteva ori pe zi. Poți adăuga în apă ovăz – infuzia obținută îți va calma durerile și mâncărimile.
Folosește uscătorul de păr pentru o adiere răcoritoare
După ce folosești sticla cu pulverizator, gheața și băile de șezut, poți încerca să te usuci astfel – stai cu picioarele depărtate, setează uscătorul de păr pe aer rece, la treapta cea mai mică de intensitate, și direcționează-l spre zona ta intimă, ținându-l la 15-20 de centimetri depărtare. Mișcă-l ușor, exact că atunci când îți usuci părul, pentru aproximativ trei minute. Chiar dacă acest lucru nu îți va calma durerea, te va ajuta să o previi.
Ceaiul este un calmant puternic
Ceaiul negru are proprietăți antiinflamatoare și poate ameliora disconfortul din zona perineului, cauzat de hemoroizi și lacerații. Înmoaie un pliculeț de ceai în apă fiartă și amestecă, apoi lasă apa să se răcească. Scoate pliculețul de ceai și pune-l direct pe piele. Poți folosi un absorbant pentru a-l ține la locul lui și pentru a preveni petele de pe haine. Poți folosi aceeași metodă și pentru sfârcurile inflamate, dacă alăptezi.