Recuperarea după naștere este un proces care necesită multă răbdare, dar și o alimentație corectă, variată și mai ales sănătoasă. Proaspetele mămici care alăptează la sân ar trebui să aibă grijă de două ori mai mult la ceea ce mănâncă, pentru ca micuțul să se bucure din plin de beneficiile și nutrienții laptelui matern.

„Carbohidrații (zaharurile, glucidele) trebuie să acopere 40-55% din necesarul caloric, ei fiind folosiți că principala sursă de energie. Sunt recomandați carbohidrații cu eliberare prelungită, complecși (pâine integrală, orez, paste integrale, mazăre, cereale integrale), cu limitarea consumului celor simpli sau al zaharurilor rafinate”, este recomandarea pe care le-a oferit-o mamelor doctor Luiza Pîrvu, consultant în nutriție, diabet și boli metabolice.

Totodată, specialista a mai precizat că „acizii grași esențiali Omega-3 consumați încă din sarcină favorizează dezvoltarea cognitive a copilului”.

Consultantul în nutriție Luiza Pîrvu a oferit o listă cu cele mai benefice alimente după naștere:

  • Pește (de 2-3 ori pe săptămână): eglefin, cod, tilapia (sau alge, dacă ai alergie la pește);
  • Ulei de rapiță, inclusiv pentru gătit;
  • Avocado;
  • Ouă și iaurt;
  • Frunze: kale, spanac, andive;
  • Oleaginoase;
  • Cereale integrale.

Și, pentru că o mămică, după ce a născut dorește să-și mențină energia și frumusețea, specialistul citat oferă și câteva trucuri de nutriție care să le ajute în acest sens:

  • Nu sări mesele!
  • Jumătate din farfurie trebuie să fie legume proaspete sau, dacă suntem în extrasezon, legume congelate pregătite la temperaturi mici.
  • Măcar o legumă sau un fruct proaspăt verde și unul portocaliu pe zi.
  • Alege cereale integrale precum paste, muesli, pâine, orez.
  • Înlocuiește untul sau margarina cu uleiul vegetal.
  • Înlocuiește smântâna cu sana sau iaurt de 5%-10% grăsime.
  • Un pahar cu lichide la fiecare alăptat.
  • Mănâncă încet.