Dacă ai parte de o naștere întârziată, află că nu ai motive de îngrijorare. În general, data nașterii estimată de medic este orientativă. Nu puține sunt cazurile în care venirea pe lume a copilului s-a produs mai devreme sau chiar mai târziu cu câteva zile.

Este perfect normal dacă ai o naștere întârziată, chiar și cu una sau două săptămâni înainte sau după data estimată inițial.

Majoritatea femeilor nasc între 37 și 42 de săptămâni.

Care sunt șansele să ai o naștere trecută de termen:

Sunt șanse mari să fii una dintre mămicile care să nască ceva mai târziu, dacă te regăsești în situațiile de mai jos:

  • Te afli la prima sarcină;
  • Există un istoric în familia ta cu sarcini trecute de termen;
  • Copilul este băiat;
  • Suferi de obezitate;
  • Te-ai mai confruntat în trecut cu sarcini care au depășit termenul.

Nașterea întârziată este determinată în rare cazuri de probleme ce țin de starea de sănătate a copilului sau probleme de la nivelul placentei.

Ce trebuie să știi despre „chinurile facerii”:

Pe măsură ce te apropii de momentul nașterii, s-ar putea să dezvolți o ușoară stare de anxietate. Durerea de travaliu poate părea înspăimântătoare, însă nu uita că fiecare experiență este diferită pentru orice femeie.

Relaxarea este extrem de importantă pentru o naștere cât mai ușoară. Nașterea întârziată nu afectează în vreun fel intensitatea durerii.

Deși pare ciudat, află că teama de durere, frica de necunoscut, lipsa de informare, pot exacerba disconfortul dureros pe care îl simți.

Dacă pui în practică exercițiile învățate la cursurile de naștere și dacă te menții activă pe durata celor 9 luni, șansele ca nașterea să fie mai ușoară sunt mult mai mari.

Poziția poate influența nivelul de durere. Statul în picioare și plimbatul, poziția culcat pe o parte sau semișezut ajută, în special, în primele faze ale travaliului.