Nașterea prin cezariană este o procedură pentru care se optează atunci când nașterea naturală nu este posibilă, din diferite motive medicale. În primele 4-6 săptămâni după operație, proaspăta mămica va resimți efectele post-operatorii în mai multe feluri. Nu te speria, amintește-ți că acestea sunt normale. Dacă totuși simți că ceva nu este în regulă vorbește imediat cu medicul tău.
Iată ce se poate întâmpla cu corpul tău după ce ai născut prin cezariană:
- oboseală constantă și disconfort
- sângerare vaginală
- dureri locale, în jurul abdomenului, care se aseamănă cu crampele menstruale
- umflarea sânilor. Corpul eliberează o substanță numită colostru, pentru a ajuta sistemul imunitar al fătului, prin alăptare.
- schimbări la nivelul pielii și al părului. Firul părului devine mai subțire în primele luni după naștere, pentru că se schimbă nivelurile hormonale. Pe piele, la nivelul sânilor și abdomenului, vei observa vergeturi roșii sau mov, care treptat vor deveni albe.
- apatie sau tristețe. Odată cu disconfortul fizic și cu schimbarea nivelurilor hormonale, apare o stare care poartă denumirea de baby blues. În această perioadă poți resimți anxietate, tristețe sau descurajare. Însă dacă aceste stări durează prea mult timp, este posibil să ai depresie postpartum, o tulburare cu care se confruntă aproximativ 15% din proaspetele mămici. Vorbește cu medicul pentru a te ajuta.
Sângerarea uterină (eliminarea lohiilor)
După operația de cezariană este normal să te confrunți cu sângerări vaginale. Aceste sângerări poartă numele de lohii și reprezintă modalitatea organismului de a elimina sângele și țesuturile excesive care au ajutat fătul pe perioada sarcinii. În primele zile după naștere, sângerările vor fi abundente și vor prezenta cheaguri. Acestea vor continua și în următoarele săptămâni, însă se vor diminua și își vor modifica culoarea treptat, până vor deveni incolore.
Apelează la medic dacă sângerezi abundent după mai multe zile, sau dacă cheagurile sunt prea mari (mai mari decât o monedă de 5 bani).
Administrarea calmantelor
Adesea proaspetele mămici apelează la calmante pentru a le ajuta să suporte durerile postpartum. Medicamentația ajută mama să se recupereze mai repede și să alăpteze fără durere. Este important de reținut că toate analgezicele se iau doar cu acceptul medicului, pentru ca alăptarea să se desfășoare în condiții sigure. De obicei, medicul îți prescrie analgezice după ieșirea din spital. O durere foarte mare va afecta alăptarea și va îngreuna procesul refacerii. Așadar, apelează la calmante oricând simți nevoia, când durerea este prea puternică. Ai grijă, însă, să nu faci abuz de ele.
Prima baie după cezariană
Unii medici susțin că anumite persoane pot face o baie după două săptămâni de la încheierea operației. Alții afirmă că trebuie să treacă cel puțin 6 săptămâni, pentru a nu exista riscul de infectare.
Corpul se reface în mod diferit la fiecare persoană în parte. Este recomandat să te consulți cu medicul tău. Acesta îți va oferi informațiile de care ai nevoie în funcție de stadiul de refacere în care te afli. Până vei putea să faci baie, fă dușuri calde și curăță ușor zona cu mâna. Folosește un săpun care nu irită pielea.
Mersul la toaletă
După naștere, una dintre cele mai frecvente probleme cu care se confruntă proaspetele mămici este constipația. Este bine să știi că acest lucru este normal. În multe cazuri, constipația se poate trata cu remedii naturiste, însă este bine să ai în vedere și o discuție cu medicul. Acesta îți poate prescrie medicamente care te vor ajuta să ai scaun normal, dacă problema nu se remediază după câteva săptămâni.
Mobilizarea post-operatorie
Mobilizarea după operația de cezariană se face în trei etape. Mai întâi în poziție șezând, la marginea patului, apoi în plan vertical, după care poți începe să faci primii pași, cu ajutor. Atunci când te vei ridica în picioare vei observa și sângerările vaginale, în virtutea gravitației.
Mobilizarea post-operatorie se face treptat. Este important să ții cont de ritmul corpului tău și să nu te forțezi. Dă-i timp organismului să se vindece.