mamaplus

Ce înseamnă nota 4 primită de copil la naștere și cum se face această notare

-
//
25.11.2020

Scorul Apgar reprezintă evaluarea stării fizice a nou-născutului imediat după venirea pe lume, după un minut. Dacă nou-născutul nu a primit o notă până în 7, se mai notează starea lui în următoarele cinci minute.

„Există cinci parametri care se măsoară: frecvenţa cardiacă (bătăile inimii), respiraţia, tonusul muscular, culoarea pielii şi reflexele", explică medicul specialist pediatru Adrian Dumitrescu.

Fiecare dintre aceste cinci elemente primeşte o notă de 0, de 1 sau de 2. Aceste note, adunate, justifică punctajul obţinut de bebeluş.

Iată cum sunt notate aceste caracteristici ale nou-născutului:

  1. Bătăile inimii Absente – 0, Sub 100/minut – 1, Peste 100/minut - 2
     
  2. Respiraţia Absentă – 0, Slabă și neregulată – 1, Normală: adică bebeluşul plânge - 2
     
  3. Tonusul muscular Absent – 0, Mişcări numai ale extremităţilor – 1, Mişcări vioaie - 2
     
  4. Culoarea pielii Palid spre albastru – 0, Corpul roz, iar extremităţile albăstrui – 1, Roz - 2
     
  5. Reflexele Niciun răspuns – 0, Grimase – 1, Tuse, Strănut – 2.

Peste 7, scor normal. Punctajul maxim, adică un scor Apgar 10, arată o stare excelentă de sănătate a nou-născutului.

„Sunt puţini copiii care primesc această notă, din cauză că majoritatea au o culoare vineţie la naştere", spune medicul pediatru Rodica Nanu.

Scorul Apgar peste 7 este considerat unul normal, medicii spunând că aceşti bebeluşi au un pronostic bun atât imediat, cât şi pe termen lung.

„În cazul copiilor care au scor Apgar între 5 şi 7, este nevoie de intervenţia medicilor. Manevrele pe care le aplică medicii constau în masaj cardiac delicat, respiraţie gură la gură, în cazul în care nu există aparate de respiraţie artificială, şi în conectarea lor la aceste aparate", a mai adăugat dr. Rodica Nanu.