Chiar dacă la prima naștere, din anumite motive, ai născut prin intermediul operației de cezariană, s-ar putea să te gândești ca după a doua sarcină să optezi pentru nașterea naturală. Cu siguranță, ai multe întrebări care implică anumite temeri și riscuri pe care le-ai auzit de la alte femei. Înainte de toate ar trebui să consulți un specialist competent în domeniu, pentru a fi sigură că starea ta de sănătate îți permite să optezi pentru o asemenea variantă. Ce zic însă ginecologii despre nașterea naturală după cea prin cezariană, vezi în continuare.
Există un mit care circula (chiar și printre unii medici) care spune că dacă ai avut prima naștere prin cezariană, vei naște numai prin cezariană și la următoarele nașteri. Medicul ginecolog Daniela ter Horst de la Spitalul Regal Bronovo, Olanda este însă de o altă părere.
”Ca în cazul oricărei nașteri, există riscul ca nașterea programată a fi vaginală să se termine prin cezariană. Șansa ca nașterea vaginală să se desfășoare așa cum a fost programată în această situație este în medie de 75%. Dacă o femeie a născut vaginal prima naștere, șansa că acesta să nască din nou în acest mod este mai mare - conform studiilor, de 90%.”, susține specialista.
Colegiul American de Medici Obstetricieni și Ginecologi (ACOG) spune că nașterea vaginală după cezariană este asociată cu un risc scăzut de mortalitate maternă și complicații. Nașterea vaginală are beneficiul suplimentar al unui timp de vindecare mai rapid după naștere.
Când o femeie este în travaliu, există durere și agonie. Iar nașterea prin cezariană este adesea înfățișată (în media) mai puțin dramatic: o incizie rapidă și voilà! Ai un bebeluș în brațe. Și da, nașterea prin cezariană este o procedură uneori necesară și de salvare a vieții. Dar totuși, femeile însărcinate nu cunosc câteva lucruri esențiale despre cezariene.
Cezariana este o intervenție chirurgicală abdominală majoră, cu un timp de recuperare mai lung și riscuri mai mari de infecție și hemoragie decât nașterea vaginală. Și riscurile de complicații grave pentru mamă și copil cresc cu fiecare cezariană ulterioară.
Așadar, este recomandată nașterea vaginală după cezariană?
La fel ca în majoritatea disputelor din medicină, răspunsul nu este atât de simplu. Această opțiune nu este posibilă pentru toate femeile. Există unele femei care după o naștere prin cezariană nu li se recomandă o naștere naturală.
Care este cel mai mare risc în cazul unei nașteri vaginale după cezariană?
Cea mai mare preocupare este riscul ca incizia anterioară a cezarianei să se deschidă (cunoscută și sub numele de ruptură uterină). Din fericire, pentru cel mai obișnuit tip de tăietură - riscul acestui lucru este mai mic de 1%. Dar dacă apare, atât mama cât și copilul vor avea sângerare internă. Este o adevărată urgență.
La fel cum o cezariană nu este lipsită de riscuri, nici nașterea vaginală după cezariană nu este. Ambele pot duce la hemoragie sau infecție. Sunt rare cazurile, dar pentru unele femei care optează pentru o naștere vaginală după cezariană, tot travaliul și nașterea în sine ar putea determina redeschiderea cicatricii cezarienei. Asta numesc medicii ruptură uterină. Dar există o veste bună: ruptura uterină se întâmplă în mai puțin de 1% din nașteri. Totuși, trebuie luată în considerare vârsta mamei, starea de sănătate generală și mulți alți factori de sănătate.
Sunt multe femei care doresc să aibă o naștere vaginală după o cezariană, însă doar medicul le poate da răspunsul. Și este adevărat că sunt mulți medici care nu vor să își asume acest risc.