mamaplus

Ce complicații pot apărea în timpul unei nașteri naturale cu cordonul înfășurat în jurul gâtului

-
//
05.01.2021

Dacă în urma unei ecografii prenatale medicul ginecolog a observat că fătul are cordonul înfășurat în jurul gâtului, este indicat să fii bine documentată cu privire la această situație. Cert este că nu ar trebui să te îngrijorezi, ci să te pregătești pentru orice situație și să știi ce presupune ea de fapt.

Situația în care fătul are cordonul ombilical în jurul gâtului este cunoscută sub denumirea medicală de circulara de cordon ombilical. Aceasta situație apare în aproximativ 25% dintre nașteri și nu trebuie neapărat să pună în perciol sănătatea nou-născutului. Aceasta situație apare mai frecvent la băieți din cauza faptului că lungimea cordonului ombilical este mai mare decât în cazul fetițelor. Totuși, această teorie nu a fost recunoscută în mod oficial în lumea medicală.

Studiile medicale au observat faptul că circulara de cordon omblical nu trebuie în mod neapărat să afecteze sănătatea fătului, înregistrându-se multe cazuri de astfel de nașteri în care bebelușului nu i-a fost afectată sănătatea. Este posibil că pentru sănătatea bebelușului, medicul să decidă nașterea prin cezariană, însă nu este obligatoriu.

Posibile efecte ale cordonului ombilical înfășurat în jurul gâtului copilului

În primul rând trebuie să știi că această situație se poate clasifica în două tipuri în funcție de poziționarea cordonului ombilical în jurul gâtului bebelușului:

  • Tipul A: în acest caz cordonul ombilical s-a înfășurat în jurul gâtului fătului 360 grade. În alte cuvinte, capătul placentei este poziționat peste capătul cordonului ombilical, înfășurând astfel gâtului fătului. În această situație, cordonul ombilical poate fi desfăcut de la sine și în foarte rare cazuri apar complicații.
     
  • Tipul B: în acest caz cordonul ombilical trece în jurul gâtului fătului, formând în final un nod care nu poate fi desfăcut în mod normal. De regulă este vorba de un nod dublu sau triplu.

Cu toate că în majoritatea cazurilor sănătatea fătului nu este afectată și există și posibilitatea unei nașteri naturale, s-au înregistrat și anumite efecte negative.

O complicație care poate fi determinată de poziționarea cordonului ombilical este reprezentată de anomalități înregistrate la nivelul bătăilor inimii bebelușului, determinate de presiunea exercitată asupra cordonului ombilical care este înfășurat în jurul gâtului fătului.

De asemenea, în rare cazuri bebelușul nu primește suficient oxigen din cauza nodurilor care apar pe suprafața cordonului ombilical, situație cunoscută sub denumirea de hipoxie. O altă complicație poate apărea în cazul în care bebelușul nu primește suficienți nutrienți din cauza unui flux sanguin fetal redus (ischemie).

Conform unor studii medicale, circulara de cordon se poate afla în corelație cu alte afecțiuni apărute în timpul sarcinii precum lichid amniotic cu meconiu și acordia arterei ombilicale (lipsa). În foarte rare cazuri circulara de cordon determina sufocarea și decesul fătului (mai puțin de 5 % dintre cazuri).

Nașterea în caz de circulara de cordon

În cazul în care circulara de cordon este de tip A, este foarte posibil ca și cordonul să se desfacă de la sine și astfel să fie posibilă o naștere naturală fără complicații. Totuși, în cazul în care este de tip B, cordonul ombilical nu se poate desface și este posibil ca medicul să opteze pentru o naștere prin cezariană pentru a evita sufocarea bebelușului la naștere. De asemenea, în unele cazuri fătul nu primește suficienți nutrienți și oxigen, situație în care unii medici apelează la o naștere prematură provocată.

La nașterea naturală, medicul va încercă trecerea cordonului ombilical peste capul și umerii copilului, însă în cazul în care nu va reuși, va putea apela la manevra Somersault care presupune răsucirea bebelușului pentru naștere. În acest mod scade riscul sufocării acestuia în timpul nașterii.

În unele situații medicul va putea decide clamparea sau tăierea cordonului ombilical cât timp fătul se află în burtică, însă în acest caz nașterea trebuie să se realizeze într-un timp cât mai scurt deoarece copilașul nu mai primește oxigen sau nutrienți.

Factori care determină înfășurarea cordonului ombilical în jurul gâtului:

  • sarcina multiplă (de regulă sarcina gemelară)
  • bebelușii care au un cordon ombilical mai lung (conform unor studii este mai frecvent întâlnit la băieți)
  • alimentația necorespunzătoare a mamei
  • fumat în timpul sarcinii
  • bebelușii care sunt de dimensiuni mai mari

Ce este de făcut?

Pentru a putea identifica din timp astfel de situații este indicat să apelezi la ecografie în fiecare trimestru de sarcină. Astfel, medicul va putea identifica încă din timpul sarcinii poziționarea cordonului ombilical și va putea lua cele mai bune hotărâri pentru tine și făt. De asemenea, este indicat să elimini factorii care pot crește riscul acestei complicații precum consumul de alcool sau fumatul în timpul sarcinii. De asemenea, este indicat să ai parte de o alimentație corespunzătoare astfel încât să nu fie afectată bariera protectoare a cordonului ombilical.