Argumente pro și contra pentru metoda nemedicamentoasă de ușurare a durerii în timpul nașterii

Argumente pro și contra pentru metoda nemedicamentoasă de ușurare a durerii în timpul nașterii

-
//
06.04.2015

Sunt cazuri când femeilor le este contraindicată anestezia epidurală sau cea injectabilă. Există însă metode, care pot ușura considerabil durerea în timpul nașterii fără administrarea medicamentelor.

Argumente pro și contra pentru metoda nemedicamentoasă de ușurare a durerii în timpul nașterii

Pot fi oare evitate medicamentele? Da! Pentru aceasta, trebuie să gândiți pozitiv de la bun început, precum că totul va decurge bine, în mod natural și fără complicații! Credeți în faptul, că gândurile noastre sunt materializate, iar cele bune – în special. Multe mămici, care au trecut cu succes de naștere consideră, că anume dispoziția pozitivă este o metodă eficientă.

Fizioterapia

Pentru diminuarea durerilor în timpul nașterii este aplicată electroanelgezia. Pe spatele femeii sunt aplicați electrozi, prin care sunt transmise impulsuri de curent slab. Metoda are un puternic efect psihologic.

”+” Ajungând la sistemul nervos central, impulsurile de parcă ar ”stopa” acțiunea semnalelor dureroase: durerea se diminuează. În organism nu sunt injectate preparate medicamentoase. Impulsurile nu acționează nici într-un fel asupra bebelușului.

”-” Metoda nu este recomandată tuturor femeilor: din cauza intoleranței individuale, unele femei pot să nu simtă ușurarea durerii. Nu toate maternitățile dispun de utilajul corespunzător. Necesitatea de a sta culcată în timpul procedurii.

Decompresia

Metoda respectivă presupune umplerea cadei cu apă caldă, în care se culcă femeia. În așa fel, este diminuată presiunea lichidului amniotic și femeia simte o ușurare. Aflarea în cada plină cu apă este permisă femeilor care au sacul amniotic integru, până la scurgerea lichidului amniotic. După aceasta, aflarea în cada cu apă este categoric interzisă. Însăși procesul nașterii are loc obișnuit.

”+” Este un analgezic eficient. Are un efect psihologic bun. Se folosește la prima etapă a nașterii.

”-” În cazul pragului de durere scăzut, anestezia nu este completă. Nu toate maternitățile pot oferi femeilor o cadă individuală.

Psiho-profilaxie obstetricala

Mai întâi de toate, urmați recomandările medicului. El vă va înștiința, când vor începe orele la ”Școala pentru viitoarele mame” în cadrul centrului de consultație a femeilor. Străduiți-vă să fiți cea mai sârguincioasă elevă, asta pentru că nașterea viitorului bebeluș - este cel mai important examen din viața dvs.

În cadrul primelor ore specialiștii vă vor explica, de unde și de ce apare durerea în timpul nașterii. Este foarte important să cunoașteți acest lucru, pentru a nu vă fi frică de ceva necunoscut. Așa dar, înarmați-vă cu cunoștințele necesare și depășiți propria frică. Ulterior, veți învățată diverse trucuri utile, pe care neapărat le veți folosi la timpul oportun.

Frecventați un centru pentru pregătirea pentru naștere, unde veți afla multe informații noi și utile.

”+” Psiho-profilaxie obstetricala oferă cunoștințele necesare despre procesul de naștere. Ajută la depășirea fricii, legate de nașterea copilului. Nu necesită administrarea medicamentelor.

”-”Potrivit cercetărilor, doar un număr 15-20% din femei susțin, că psiho-profilaxia obstetricală le-a ajutat să diminueze durerea la naștere. Nu este o metodă, care ar garanta ușurarea substanțială a durerii.

Argumente pro și contra pentru metoda nemedicamentoasă de ușurare a durerii în timpul nașterii

Respirația corectă

Permite diminuarea durerii în procesul nașterii. Respirația specială este aplicată atunci, când contracțiile devin mai frecvente. Principiul de bază – expirația trebuie să fie mai lungă decât inspirația. Respirația devine uniformă și adâncă. Pentru cea de-a doua etapă a nașterii, femeia trebuie să învețe să rețină inspirația și totodată să se screamă. Acest lucru este necesar pentru o armonizare a acțiunilor femeii și indicațiile medicului.

”+”Mama se relaxează și își sustrage atenția de la senzațiile de durere. Bebelușul primește mai mult oxigen. Nu este nevoie de preparate medicamentoase.

”-” Nu toate femeile pot cu exactitate face exercițiile necesare pentru respirație și totodată să îndeplinească indicațiile medicului obstetrician.

Masaj

Cu toții știm că atingerile plăcute relaxează foarte bine și oferă senzația de calm. Puteți ruga sora medicală, soțul sau pe cineva care este alături să vă facă masaj. Alegeți unul sau mai multe tipuri de masaj, care vi se va potrivi cel mai bine: atingeri, frecare sau apăsare. Trebuie masat spatele și partea de jos a abdomenului.

”+” poate fi efectuat desinestătător sau să chemați pe cineva în ajutor. Se folosește pe parcursul primei perioade a nașterii.

”-” nu întotdeauna este eficient. Metoda este foarte subiectivă: nu sunt puncte unice, masarea cărora ar ajuta în toate cazurile. În timpul nașterii, fiecare femeie singură trebuie să determine aceste zone. În procesul nașterii, punctele de masare se pot schimba, astfel încât va trebui să le căutați din nou.

Pozițiile

Nașterea durează câteva ore, de aceea este foarte important să vă aflați în poziții confortabile. În fiecare maternitate sunt tabele cu descrierea pozițiilor pentru diverse etape ale nașterii. Experimentați, încercați diverse poziții: unele din ele cu siguranță vi se vor potrivi și vor fi utile. În timp ce au loc contracțiile, străduiți-vă să mergeți, dansând puțin și dând din șolduri, sau să vă sprijiniți de spatele scaunului sau de perete în așa fel, ca burta ”să atârne”. Puneți-vă în poziția ”în patru labe”. Mai târziu vă puteți așeza, cu picioarele larg desfăcute, ajutând bebelușul să se miște prin canalul de naștere.

”+” Există diverse poziții pentru naștere: pe spate, așezată pe un scăunel special, aproape de barele peretelui (atârnând) pe genunchii soțului. Femeia poate alege poziția pentru naștere confortabilă ei. Deasemenea, femeia poate avea un comportament liber și să combine diverse poziții.

”-” Metoda nu este foarte eficientă. Uneori, femeia nu poate lua nici o poziție din cauza durerilor puternice de spate, care pot fi diminuate doar cu ajutorul medicamentelor.

Argumente pro și contra pentru metoda nemedicamentoasă de ușurare a durerii în timpul nașterii

Este și exotică

Sunt cunoscute modalități de diminuare a durerilor de naștere, mai puțin răspândite. De exemplu, reflexoterapia sau acupunctura. Cu toții știm, că pe corpul uman sunt puncte, acțiunea asupra cărora diminuează din senzația de durere. Creierul nostru activează în așa fel, încât nu poate răspunde concomitent la două semnale a senzațiilor de durere. Dacă injecția va fi făcută un pic mai devreme de contracții, atunci femeia va simți o durere mai slabă, decât cea provocată de contracția uterului. Iar uleiurile eterice sunt aplicate pentru ușurarea durerilor în combinație cu masajul sau automasajul. Aroma plăcută, combinațiile bine gîndite ale mirosurilor ajută femeia să se relaxeze și să se calmeze. Încercați, poate va plăcea.

Nașterea sub influiența hipnozei

În Marea Britanie, unde școala obstetricală este considerată una din cele mai puternice din lume, sunt frecvente nașterile sub hipnoză. Începând cu aproximativ din a 30 săptămână de sarcină, femeia merge la ore cu un specialist în domeniu. Iar în timpul nașterii, aceasta este hipnotizată. Se spune, că întreg procesul se desfășoară fără dureri.