Teama de durerile travaliului, cum știu că s-a rupt apa, ce efect are asupra copilului un travaliu scurt, lipsa contracțiilor în anumite situații când se rupe apa - la toate aceste probleme explicațiile le găsiți mai jos, oferite de dr. Ana Culcer, medic pediatru-neonatolog.

Tocmai mi s-a rupt apa, dar nu am avut nicio contracție. Ce ar trebui să fac până începe travaliul?

În general, prima contracție poate surveni în următoarele 12 ore, cel mult la 24 de ore, însă, pentru una din zece femei, așteptarea durează mai mult. În absența contracțiilor, cum riscul de infecție pentru bebeluș și pentru mamă crește odată cu ruperea membranelor, majoritatea medicilor aleg să inducă travaliul în următoarele 24 de ore.

Ce poți face în așteptarea declanșării travaliului: menține zona cât mai curată, folosește doar absorbante externe, nu întreține relații sexuale și șterge-te întotdeauna din față în spate atunci când mergi la toaletă. Dacă ai contracții lungi, puternice (30-40 secunde), frecvente și nu neapărat regulate ca lungime sau ca interval, mergi cât mai repede la spital sau sună la 112.

La prima naștere, am avut un travaliu de 48 de ore, lung și obositor. La fel se va întâmpla și a doua oară?

În mod normal, cea de-a doua naștere trebuie să decurgă mai ușor deoarece canalul tău de naștere este acum mai spațios, iar musculatura mai laxă. Nu există însă garanție 100%, pentru că poziția bebelușului și alți factori pot modifica aceste șanse. Fii optimistă și nu uita de exercițiile Kegel!

Poate să-i dăuneze bebelușului un travaliu scurt?

De multe ori, este posibil ca travaliul să nu fie atât de scurt pe cât crede viitoarea mămică. Adesea, aceasta a avut timp de câteva săptămâni contracții nedureroase, care i-au dilatat treptat cervixul, iar atunci când simte într-un final durere, este deja în fază avansată de tranziție a travaliului. Din fericire, acest travaliu cu perioadă lungă de progresie și cu rezoluție rapidă nu supune fătul la nicio tensiune. În plus, este și mai ușor pentru mămică.

A venit sau nu vremea? Cum pot recunoaște travaliul real?

Ce anume declanșează travaliul nu știe nimeni exact, însă se pare că este vorba despre o combinație de factori fetali, placentari și materni. Totul începe cu bebelușul, al cărui creier eliberează mesageri chimici, lucru ce declanșează un lanț de reacții hormonale la mamă și creează astfel condiții pentru acțiunea hormonilor ce inițiază contracțiile.

Travaliul ca la carte presupune contracții regulate, previzibile și „spațiate” la distanță de cinci minute, similare cu un deranjament de burtă. În 15% dintre cazuri, „apa” se rupe cu o scurgere abundentă și bruscă, înainte de începutul travaliului. În realitate, nu este o regulă, totul depinde de fiecare femeie în parte. Totuși, dacă ai contracții lungi, puternice (30-40 secunde), frecvente și nu neapărat regulate ca lungime sau ca interval, mergi cât mai repede la spital sau sună la 112. De asemenea, anunță-ți medicul ginecolog care te-a supravegheat și nu intra în panică: nașterea nu se produce instantaneu.

Contracțiile periodice ale uterului sunt normale. Acesta exersează și se pregătește intens pentru marele moment prin contracțiile Braxton-Hicks, denumite și dureri de travaliu false, care sunt normale în timpul sarcinii și care nu subțiază și nici nu deschid colul uterin.

Mi-e foarte teamă de durerile travaliului. Cum le pot ameliora?

Nu te îngrijora, există anumite poziții care pot ajuta:

  • în patru labe (alină durerea de spate);
  • în picioare (poziția gravitațională accelerează dilatația și coborârea bebelușului și poate scurta travaliul);
  • culcată pe partea stângă (stimulează fluxul sangvin);
  • în picioare, făcând plimbări.

Poziția pe spate poate alina durerea, dar comprimă în același timp vasele mari de sânge, împiedicând fluxul sangvin către bebeluș.

De asemenea, numeroase senzații și sentimente influențează covârșitor percepția durerii, dar din fericire, există și pentru acestea soluții inteligente:

  • oboseala accentuată o poți combate dacă ești bine odihnită, iar în timpul contracțiilor, te relaxezi și te odihnești;
  • foamea și setea le poți potoli cu ceva ușor, care îți va da putere (NU fructe acide);
  • gândește-te la lucruri plăcute și la finalitatea contracțiilor, nu la efectul lor - vei ține mica ta comoară în brațe;
  • concentrează-te pe respirație pentru a diminua anxietatea;
  • documentează-te, îți va da siguranță și o bună stăpânire a momentului ce va urma.

Alte sfaturi: urinează des (o vezică plină poate inhiba progresia travaliului) și nu uita că cea mai bună poziție de travaliu este cea în care tu te simți confortabil.

Poate să prezică doctorul cât de aproape de naștere mă aflu?

Poate face supoziții bazate pe anumite informații care nu sunt însă 100% sigure. Palparea abdomenului, tuseul vaginal, coborârea prezentației sau nivelul angajării bebelușului în coborâre, subțierea și dilatarea colului etc. - toate aceste elemente indică apropierea travaliului, iar acest lucru poate însemna de la o oră până la trei săptămâni. Totul variază de la femeie la femeie.

De unde știu că mi s-a rupt apa?

Un mare val de lichid care trece pur și simplu prin haine nu poate fi confundat cu nimic altceva. Sunt însă situații în care ruperea sau fisurarea membranelor se întâmplă într-un mod mai subtil și se poate confunda cu o secreție vaginală mai abundentă sau cu o pierdere de urină, ambele fenomene fiind comune în perioada sarcinii. Oricum, indiferent de vârsta sarcinii, anunță-ți medicul imediat ce suspectezi că ți s-a rupt apa.

Îngrijorarea că li s-ar putea rupe apa în public este un gând care dă bătăi de cap multor femei însărcinate. Poți sta liniștită, căci scurgerea de lichid nu va fi abundentă, cu excepția situației când stai întinsă (lucru puțin probabil dacă ești în public). Explicația este simplă: atunci când mergi sau stai jos, capul bebelușului tinde să blocheze orificiul uterului, ca un dop într-o sticlă de vin.