mamaplus

Mamele care își sărută copiii pe buze, le pot transmite anumite afecțiuni dentare

-
//
03.03.2020

Putem transmite copilului carii prin pupici? Da. Un sărut pe gură, suflatul în mâncarea copilului sau folosirea în comun a unor ustensile, pot transmite bacterii. În plus, tot mamele pot fi o sursă primară de streptococ mutans.

Când o mămică a dus-o pe fiica ei la primul consult stomatologic în urmă cu câțiva ani, a avut parte de o surpriză. La 24 de luni copilul ei avea 2 carii, iar medicul dentist pediatru i-a sugerat că acest lucru ar putea fi cauzat chiar de ea.

 “Dentistul mi-a dat acest pliant care vorbește despre transferul de salivă. Acesta a spus să nu folosim aceleași cupe, ustensile sau mâncare, și ‘Să nu săruți copilul pe buze.’ Am fost șocată! Luam o gură de mâncare și apoi îi dădeam ei până când aceasta a început să mănânce. I-am spus dentistului că nu am auzit niciodată de acest lucru și el mi-a spus că au apărut noi descoperiri.”, spune femeia.

Streptococul mutans, o bacterie periculoasă

Studiile despre transmiterea cariilor cauzate de bacteriile mamei care sunt transferate la copii, au fost publicate acum 30 ani. Principalul vinovat este Streptococul mutans, o bacterie care poate trece de la o persoană la alta prin transferul de salivă, cum ar fi folosirea acelorași ustensile, suflatul în mâncare, și da, chiar sărutând acea mică bucurie dulce pe gură.

Potrivit unui alt studiu publicat în 2013 în revista Stomatologia Pediatrică din SUA, dovezi evidente au demonstrat că mamele sunt o sursă primară de streptococ mutans pentru copii lor. În plus, câteva investigații au arătat și alte surse potențiale… în special tații.

“Au fost multe, multe studii”, a spus Dr. Jane Soxman, medic dentist pediatru din Statele Unite. “Este bine documentat. Nu poți să te învinovățești de tot pentru că săruți un copil pe buze - este vorba despre mai mulți factori diferiți care lucrează împreună. Dar principalul lucru de știut este acela că, aceste carii dentare sunt o infecție bacteriană și se poate răspândi de la o persoană la alta în perioada copilăriei și mai ales în timpul erupției dentare. E ca și cum ai avea o răceală puternică și sărutând copilul, răspândești acest virus.”

Numai părinții (sau îngrijitorii) cu carii dentare pot răspândi bacteria streptococul mutans prin transferul de salivă. Medicii sunt de părere că transmiterea de bacterie este doar o parte din puzzle.

Cariile dentare sunt cauzate de o serie de factori, inclusiv transferul de salivă infecțioasă, genetic, igiena orală, și obiceiurile de hrănire, cum ar fi să-ți lași copilul să sugă în mod constant dintr-o cană plină cu suc sau lapte sau un alt lichid dulce. Bacteria folosește zahărul ca să producă acid, care distruge smalțul. Dinții copiilor sunt deosebit de vulnerabili la apariția cariilor.

Când dinții apar prima oară în gură, când erup pentru prima dată, smalțul este foarte delicat. Sunt suprafețe noi și sunt foarte sensibile. Academia Americană de Stomatologie Pediatrică recomandă părinților să meargă cu copiii lor la o evaluare a medicului dentist în cazul în care erupe primul dinte, sau nu mai târziu de prima lor zi de naștere.

Dr. Stephanie Su, un medic dentist pediatru și mamă a doi copii din Redmond, Washington, a spus că încearcă să accentueze măsurile de prevenție cât mai mult posibil, de când transferul de salivă dintre copil și părinte este aproape “inevitabil”.

“Când te uiți la un test de laborator, da, există transferul de bacterii, dar în viața reală, nu vei fi în măsură să previi asta. Nu poți trăi într-un balon, dar poți menține niște măsuri de igienă bună și o dietă bună, și părinții pot avea grijă de propria sănătate orală și să se concentreze asupra măsurilor de prevenție cum ar fi folosirea aței dentare, dacă există risc crescut de carii.”, susține medicul dentist pediatru.

Este bine să începi îngrijirea dinților copilului cât mai curând posibil. Asta înseamnă chiar după apariția primului dinte de lapte, pentru a evita cariile dentare. Dinții de lapte sunt la fel de importanți ca și cei permanenți.

Dacă unii dinți de lapte se pierd prea repede, cei care rămân pot crește înghesuiți, lăsând prea puțin spațiu pentru ca dinții permanenți să crească drepți în interiorul gingiei.