Deşi miros demențial, zambilele pot avea şi un efect mai puțin plăcut, mai ales dacă aveți copii mici sau animale de companie. În special zambilele în ghiveci, cele cu bulb, sunt periculoase.
Potrivit specialiştilor, ingestia acestor bulbi ai plantei poate cauza iritații la nivelul gâtului, greață, vărsături, diaree, dureri abdominale, ritm cardiac anormal sau creşterea tensiunii arteriale în cazul copiilor mici.
Micuții pot fi tentați să mănânce aceşti bulbi, de curiozitate sau din neatenție, confundându-i cu o ceapă sau cu un fruct care are un aspect similar.
De asemenea, efecte adverse pot apărea şi la atingerea sau consumul frunzelor de zambilă. Astfel, pot apărea reacții cutanate, precum dermatită de contact, care se manifestă prin eczeme şi prurit intens.
Aceleaşi atenționări sunt valabile şi pentru animăluțele de companie, care sunt tot timpul curioase să adulmece noile plante aduse în casă. Un aspect important este şi faptul că apa din tăvița ghiveciului poate cauza astfel de probleme.
Alte plante cu potențial toxic atât pentru oameni, cât şi pentru animale sunt: amaryllis, azaleea, cala, colocazia, ciclama, clivia, crăciunița, crotonul, plămânul (Dieffenbachia), ficusul, floarea flamingo (Anthurium), iedera dracului (Epipremnum aureum), leandrul şi pasărea paradisului.
Prin ingestie, astfel de plante pot duce la arsuri la nivelul cavității orale, inflamații, iritații ale pielii, greață, vărsături, diaree, amețeală, tulburări de ritm cardiac, febră, dificultăți respiratorii sau convulsii.