Pe lângă tensiunea generată de contextul incert al pandemiei, noua etapă din viața copilului aduce cu sine și anumite schimbări de comportament pe care părinții nu știu cum să le gestioneze din lipsa experienței sau a altor factori.
Pentru că mulţi părinţi au observat o modificare în comportamentul celor mici odată ce au început grădiniţa, psihoterapeutul Constantin Cornea explică în continuare de ce unii copii se enervează mai uşor după ce încep să meargă la grădiniţă.
”Copiii, atunci când intră într-un mediu nou, pot avea reacţii diferite. Pentru a se obişnui, pot avea nevoie de câteva zile sau chiar două sau trei luni. În fond, el trece de la mediul prietenos de acasă, la un nou mediu, cu persoane noi, dar şi cu un program cu care poate nu era obişnuit. Nervozitatea lui poate fi un mecanism adaptativ ce îşi va arăta roadele în perioada următoare.
Pentru copil, este important să fie pregătit din timp prin povestiri legate de grădiniţă. Iar apoi, la începerea acesteia, să fie susţinut să descopere plăcerea de a se juca cu ceilalţi copii, multitudinea jucăriilor şi faptul că au o educatoare care le poartă de grijă.”, susține psihoterapeutul Constantin Cornea.
Majoritatea copiilor se adaptează în decursul a câtorva săptămâni, maxim 1 lună și jumătate, personalitatea și vârsta copiilor având un cuvânt greu de spus când vine vorba despre ritmul în care fiecare dintre ei se obișnuiește cu mersul la grădiniță, activitățile care se desfășoară acolo și, nu în ultimul timp, cu educatoarea și colegii de grupă. Rar se întâmplă să existe copii care nu se adaptează.
Dacă trec 2 luni de zile și cel mic încă refuză să meargă la grădiniță, este cazul să schimbați grădinița: poate mediul de lucru nu i se potrivește sau este un copil care necesită mai multă atenție decât ceilalți copii de vârsta lui, ceea ce înseamnă că o grădiniță cu grupe formate din copii puțini (maxim 7-8) ar putea fi o soluție pentru copil.