Micul dejun pentru copilul dumneavoastră trebuie să fie alcătuit din substanțe nutritive. Dimineața, trebuie să-i daţi o cantitate mică de alimente bogate în proteine (iaurt, brînză de vaci, carne și lapte), precum şi alimente care conţin carbohidrati (pîine din cereale integrale şi terciuri), vitamine şi de fibre (fructe şi legume proaspete).
Și totuşi, cu ce să hrănim copilul la micul dejun, astfel încît el să fie hrănit şi fericit. Puteți găti terciuri, desigur, mulţi se gîndesc la cele din griş, se poate şi astfel dar nu zilnic, în griș practic nu sunt acele substanţe nutritive necesare copilului, dar conţin o mulţime de amidon. Cele mai bune sunt cele de mei, hrișcă și orez, în ele se conţin mai mult substanţe, decât în altele.
Ce altceva mai poţi da copilului, în afară de terci? Mulți copii preferă pastele, puteți adăuga mazăre, morcov, porumb, caşcaval, brânză de vaci, ouă și alte legume. Dar trebuie să reţineţi, că este mai bine ca la micul dejun să nu daţi mai mult de o singură dată pe săptămînă acelaşi produs.
Puteți, de asemenea, pregăti o omletă, dar este un fel de mîncare foarte grea, cel mai bine este de a găti din ouăle de prepeliţă şi nu mai mult de 2 ori pe săptămînă. Puteţi da legume: varza de Bruxelles sau broccoli cu brînză sau unt, dar chiar şi o caserola de legume - va fi un mic dejun excelent pentru copil. Cartofii cu sfeclă sunt greu de digerat, este mai bine să nu fie consumaţi dimineața.
Reţineţi: micul dejun pentru copil ar trebui să fie ușor și cît mai corect. Dar în nici într-un caz, nu hrăniţi copilul cu alimente uscate, cereale cu lapte și alimente prajite. În cazul în care copilul nu prea mănîncă, puteți utiliza unele dintre ideile care ne salvează în orice clipă.
Poate fi folosită orice fel de crupe pentru “aricei”.
Brînza de vaci este un aliment de neînlocuit.
Atrageţi atenţia, deseori copilul dumneavoastră refuză să se alimenteze doar din cauza aspectului neplăcut al mesei. Folosiţi imaginația - decoraţi produsele alimentare cu creativitate! Și apoi întrebarea cu ce și cum să hrănim un copil la micul va dispărea!
Și, în sfârșit...
Micul dejun "diferit". Într-o farfurie punem de toate cîte un pic, astfel copilul va avea posibilitatea să aleagă iar din curiozitate va încerca.
Fructe coapte - coaceţi câteva pere și mere și în mijlocul lor puneţi brânză de vaci cu miere.
Roşii umplute, ouă - ca umplutură poate fi brânza de vaci+caşcavalul .
Şi cel mai important: micul dejun trebuie să fie, iar în cazul cînd în copilăria fragedă nu este învățat copilul să ia micul dejun, atunci mai tîrziu aceasta va fi mult mai greu să o facă.