Cum să evitați cheltuieli suplimentare în sezonul rece al anului și totuși să aveți un confort în casă.

Sfaturi pentru economisirea energiei electrice

80% DIN TOATĂ ENERGIA ESTE CHELTUITĂ PENTRU ÎNCĂLZIRE – AR FI BINE SĂ LUAȚI ÎN CALCUL ACESTE SFATURI 

Includeți dispozitivele de încălzire în încăpere în conformitate cu destinația acestora. Atunci când este foarte cald, încălzirea încăperii este inutilă și nu face bine sănătății, în schimb este foarte costisitoare. Dacă temperatura în odaie crește cu un grad, atunci cheltuielile pentru energie vor fi mai mari cu cca 6%. De aceea, în fiecare cameră trebuie stabilită o temperatură a aerului de care este nevoie. În încăperile unde locuiți, temperatura aerului trebuie să fie de 20-21 оС, la bucătărie și în dormitor sunt suficiente 18 grade. Doar în baie, temperatura optimă este de 23 de grade. 

Nu includeți căldura noaptea la maxim 

Reglați termostatul la calorifere pe timp de noapte sau în cazul lipsei îndelungate la 15-17 оС. Noaptea sau dacă lipsiți de acasă, încălzirea nu poate fi deconectată integral, deoarece în acest caz, casa sau apartamentul se va răci foarte tare. În cazul în care, după deconectarea integrală veți porni din nou căldura, atunci pentru obținerea unei temperaturi normale a aerului în odaie se va consuma mai multă energie, decât a fost economisită pe seama deconectării căldurii. 

Nu aruncați banii pe vânt 

Ferestruica deschisă timp de câteva ore va împrospăta aerul în odaie, dar totodată va asigura facturi ridicate pentru încălzire. Se recomandă să aerisiți mai des odaia, însă doar pentru câteva minute și cu geamul larg deschis. Iar în acest timp deconectați termostatul. În încăperile, unde nu includeți căldura sau unde aceasta este minimă, trebuie să deschideți geamul pentru puțin timp în cazul unei temperaturi exterioare joase. În caz contrar, veți avea pierderi de căldură din cauza răcirii mari a încăperilor vecine. Dacă afară este întuneric, închideți jaluzelele, pentru a diminua la minim pierderile de căldură prin sticla geamurilor. 

Sfaturi pentru economisirea energiei electrice

Lăsați căldura să circule liber în încăpere 

Caloriferele descoperite – garantează distribuirea căldurii în odaie. Perdelele lungi, mobilierul amplasat irațional dar și dispozitivele pentru uscarea albiturilor montate pe calorifere pot ”înghiți” până la 20% de căldură. 

Eliberați aerul din calorifere 

Acest lucru trebuie făcut periodic, pentru ca bulele de aer ajunse în calorifere să nu împiedice circulația apei. În cazul în care în calorifer se aude zgomot de apă sau dacă acesta rămâne rece integral sau parțial, atunci trebuie să faceți următoarele: 

Închideți robinetul sau instalați termostatul la 0 grade. Lent, cu o cheie specială, întoarceți orificiul pentru aer din partea opusă a caloriferului (preventiv puneți un vas), până când veți auzi un șuierat. Asta înseamnă că iese excesul de aer. Imediat ce va începe să curgă apă, închideți orificiul. Atrageți atenție la corectitudinea temperaturii fluxului direct de apă pentru sistemul de încălzire. 

Dacă locuința este conectată la încălzirea centralizată, atunci cheltuielile pentru încălzire pot fi micșorate pe seama aducerii în corespundere a temperaturii fluxului direct de apă și a temperaturii exterioare. Dacă nu aveți instalat un dispozitiv automat în acest sens, atunci vă puteți nota cifrele aduse în tabelul de mai jos, privind temperatura optimă a fluxului direct de apă pentru încălzire.

Sfaturi pentru economisirea energiei electrice

Temperatura exterioară 

Temperatura maximă a fluxului direct 

Toate aceste măsuri de economisire nu costă nimic. Dacă totuși veți urma sfaturile noastre și veți folosi econom încălzirea, veți beneficia de un confort la maxim și cheltuieli minime. De asemenea, veți proteja mediul ambiant și resursele energetice. Dacă aveți întrebări privind încălzirea locuinței, modernizarea sistemului de încălzire sau economisirea energiei, consultanții noștri vă stau întotdeauna la dispoziție.