Pediatrul Mihai Stratulat consideră că „se face prea multă panică” în jurul coronavirusului, mai ales în Republica Moldova, țară care ar fi ferită de acest pericol.

„Părerea mea că se face prea multă panică în jurul acestui virus. Vine din China, acolo unde este focarul, înțeleg de ce este panică. Nu înțeleg de ce este panică mai ales în Republica Moldova. Virusul nu este într-atât de contagios precum, de exemplu, ar fi rujeola, iar de rujeolă nu se teme nimeni. Contagiozitatea rujeolei este cu mult mai mare ca a coronavirus. Deja dacă se pun filtre la aeropoarte cred că este suficient”, a declarat Mihai Stratulat la emisiunea „Puterea a patra” de la N4.

El a adăugat că oamenii nu ar trebui să-şi facă griji din cauza coletelor pe care le primesc din China, deoarece virusul nu rezistă în mediul ambiant mai mult de două ore. Medicul a mai spus că gravitatea infectării cu acest virus depinde şi de starea de sănătatea a persoanei. Atunci când omul este sănătos, însă s-a infectat de coronavirus, există toate şansele ca acesta să fie tratat.

Însă mai grav este când persoana mai suferă între timp de alte boli „asociate, cronice”: „atunci într-adevăr o să se manifeste mai agresiv şi poate să ducă la deces”.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a declarat epidemia declanșată de coronavirusul din China ca fiind o urgență globală.  

Statele Unite au raportat primul caz de transmitere a bolii de la om la om, devenind a cinciea țară care a confrimat acest lucru. Experţii afirmă că apariţia cazurilor cu transmitere de la om la om în afara Chinei sunt în mod special îngrijorătoare, pentru că sugerează un potenţial mai ridicat ca virusul să se răspândească în continuare.  

Directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, a declarat într-o conferință de presă, susţinută la Geneva, că în ultimele săptămâni am asistat la o epidemie fără precedent care a fost întâmpinată cu o reacție fără precedent.”Vreau să fiu clar: această declarație nu este un vot de neîncredere dat Chinei. Cea mai mare îngrijorare a noastră este potențialul ca virusul să să răspândească în țări cu sisteme slabe de sănătate”, a afirmat Ghebreyesus.
 
Declararea stării de urgență globale declanşează recomandări pentru toate țările şi are rolul să prevină sau să reducă răspândirea transfrontalieră a bolii, evitând în acelaşi timp interferenţa nedorită în comerț şi călătorii.