Pandemia de COVID-19 ne-a cam dat viața peste cap, făcându-ne să ne adaptăm la noile condiții și să căutăm alternative unor activități care altădată erau o normă. Pandemia a afectat și sistemul de învățământ. Pentru a împiedica răspândirea noului tip de coronvavirus, autoritățile au hotărât să se treacă la școala virtuală, adică la lecțiile online.
Deși sună bine, în practică, această experiență s-a dovedit a fi destul de dificilă. Soluțiile temporare concepute pentru educația la distanță variază de la platforme de colaborare online ca Google Classroom, până la platforme de interactiune în timp real ca: Zoom, platforme ca Skype și Whatsapp sau diferite alte resurse și aplicații pentru școala virtuală. În timp ce părinții se adaptează la acest nou scenariu, este important să ajutam copiii să se concentreze asupra lecțiilor și sa se organizeze eficient.
Îți propunem câteva recomandări care să te ajute să-ți susții copilul dacă el învață online:
Reduceți sursele de distragere
Uneori, chiar și în timpul orelor la școală, copiii au tendința să nu fie prea atenți la ceea ce le vorbește profesorul și să se concentreze pe alte lucruri mai interesante pentru ei (jocuri, videouri, rețele de socializare).
Lecțiile online vin să accentueze această problemă, odată ce copilul e pus din start în fața unui laptop sau a unui telefon conectat la Internet, fiind tentat să facă orice altceva numai nu ore de matematică sau fizică.
Totodată, e foarte mare probabilitatea ca aceștia să nu fie supravegheați de nimeni, odată ce părinții pot fi la muncă, iar profesorul poate vedea exact atât cât elevul e dispus să prezinte.
Pentru le ajuta copiilor să învețe în aceste condiții, e important să reduceți sursele de distragere a atenției (TV, alte gadgeturi) și totodată, să comunicați cu el, explicându-i că în timpul orelor ar trebui să se concentreze pe informația pe care o primește. O idee bună ar fi ca măcar din când în când, să-i fiți alături, să asistați la ore, ca să vedeți cu ce se ocupă și cum face față. Totuși, nu interveniți cu replici, nu-l certați de față cu ceilalți colegi și nu-l mustrați în timpul lecțiilor.
Creați în casă un spațiu pentru școala online
Copiii își vor îndeplini cel mai bine sarcinile și temele într-un spațiu liniștit, confortabil și dedicat învătarii. De aceea ar fi mine să amenajați un loc special, care să fie destinat lecțiilor online.
Copilul trebuie să aibă un program al zilei bine pus la punct
Chiar dacă nu trebuie să se ducă la școală, copiii au nevoie de un regim. asta înseamnă aceeași oră de trezire, rutina de dimineață, dejun, lecții, prânz, alte activități etc. Totodată, aveți grijă și la ora de culcare. Pentru ca să învețe și să se poate concentra, copiii au nevoie de un somn de calitate.
Nu exagerați
Copiii nu sunt roboți. După cum am menționat mai sus, e bine ca ei să trăiască după un program bine pus la punct. Acest lucru însă nu înseamnă lipsa fexibilității. Copilul poate să-și dorească să încerce o activitate nouă sau s-a înscris la o oră suplimentară, așa că programul poate suferi mici ajustări.
Pauze de mișcare
Un stil de viață sedentar poate provoca daune mari sănătății. Îndemnați-vă copiii să facă mișcare între lecții, dar și după lecții. Fie că e vorba de câteva exerciții fizice, un sport de care este copilul pasionat sau pur și simplu, o plimbare în aer liber, toate sunt binevenite.
Ajutați-vă copiii să mențină legătura cu ceilalți colegi
Ține minte că socializarea este extrem de importantă. Ajutați-vă copiii să mențină legătura cu prietenii los, să comunice prin intermediul rețelelor de socializare, să colaboreze în realizarea diferitor proiecte etc.
Mențineți legătura cu cadrele didactice
O educație de calitate înseamnă o colaborare între părinți, elevi și profesori. Mențineți legătura cu profesorii pentru a fi la curent cu schimbările care apar în ceea ce privește lecțiile și situația școlară a copilului. Nu ezitați să luați legătura cu profesorii, învățătorii sau educatorii copilului pentru sfaturi. De asemenea, contactați profesorii sau școala copilului pentru a rezolva problemele care pot apărea legate de tehnologie, conexiune, sarcini și multe altele.
Monitorizați activitatea școlară a copilului
În acest nou mediu de învatare, e bine să monitorizați nivelul de interes și implicare a copilului în adaptarea la noul program și la lecțiile online. Încercați să observați dacă e atent și dacă urmărește orele, dacă se implică, răspunde la întrebări, adresează, la rândul său, întrebări.
Dimineața, intrebați copilul ce lecții are azi, dacă are vreo evaluare. La sfârșitul zilei, intrebați-l cum s-a descurcat, ce a învatat nou.
Nu uitați, chiar dacă, de obicei, copiii se adaptează destul de repede la tot ce e nou, ei au nevoie de ajutor și încurajări.
Citește și: Video adorabil cu Alexandra Ștefăneț! Cum a interpretat celebra melodie „Maria Mirabela”