Alegerea unui nume potrivit copilului este o mare provocare pentru părinți. În timp ce unii iau o decizie în acest sens încă din timpul sarcinii, alții însă nu pot ajunge la un acord comun nici la nașterea celui mic.
Alegerea numelui copilului este un subiect care trebuie tratat cu maximă responsabilitate, întrucât acesta va influența caracterul, personalitatea și chiar destinul viitorului adult.
Cunoscutul preot ortodox Maxim Melinti are câteva recomandări importante pentru viitorii părinți, susținând că omul este iubit pentru fapte, în general, și nu pentru numele pe care îl poartă de la nașterea lui.
-
Preoții nu pot impune părinților un anumit nume pentru copil sau să-l schimbe la botez. Ei pot oferi doar unele recomandări și explicații.
-
Orice om, fie botezat sau nu, are un înger păzitor care nu are legătură cu sfântul ocrotitor.
-
Oricine, indiferent de numele pe care-l poartă, poate să-și aleagă un sfânt ocrotitor cu un alt nume. Spre exemplu, eu mă numesc Maxim, îl cinstesc în calitate de patron spiritual pe Sfântul Maxim Grecul, pe Sfântul Ioan Gură de Aur și pe Sfântul Nectarie de Eghina.
-
Părinții care aleg un nume pentru copilul lor, trebuie să-l ajute pe cel din urmă să înțeleagă sensul acelui nume, dar și să-i ofere o educație și o formare moral-spirituală. Nu trebuie să aibă loc doar forma exterioară, ci și cea interioară, precum sufletul, gândirea, rațiunea. De asemenea, copilul trebuie învățat să acorde importanță valorilor umane și creștine.
-
Dumnezeu ne iubește pentru faptele noastre, și nu pentru numele pe care-l purtăm.
Pentru a ușura procesul de alegere a numelui pentru copil, părinții ar trebui să-și facă o listă cu cele mai frumoase și potrivite nume, în opinia lor. Ăsta va fi primul pas. Apoi ar fi bine ca cei doi să afle însemnătatea numelor propuse, să le pronunțe și să înțeleagă care dintre acestea sunt cele mai melodioase.
Bineînțeles, acest lucru trebuie să-l facă doar părinții, fără implicarea bunicilor, rudelor sau prietenilor, pentru a nu fi și mai confuzi în găsirea numelui potrivit pentru copil. În cele mai multe cazuri, numele propuse de altcineva nu prea sunt pe placul părinților.