Au mai rămas zile numărate până la ultimul sunet. După doi ani de pandemie, careurile festive vor fi organizate din nou în grădinițele și școlile din Moldova, ceea ce înseamnă că vor fi reluate și anumite tradiții, cum ar fi lansarea în aer a baloanelor cu heliu. Chiar dacă pare a fi un moment frumos și colorat, această acțiune poate avea efecte dezastruoase asupra mediului înconjurător.
Mai exact, ce se întâmplă cu baloanele de heliu după ce sunt lansate în aer? Comunitatea ”Moldova fără deșeuri„ a oferit câteva explicații în acest sens.
”Baloanele cu heliu pot zbura la distanțe mari. Mai devreme sau mai târziu, ele cad undeva – în păduri, râuri, lacuri sau mări. Animalele sălbatice, păsările și peștii le confundă cu mâncarea și le ingerează, astfel blocându-și sistemul digestiv și suferind o moarte lentă. Totodată, păsările se pot încâlci în funiile atașate baloanelor. Nici baloanele care nu zboară nu sunt prietenoase mediului. Haideți să nu cheltuim bani pe gunoi de sărbători!” – este îndemnul comunității ”Moldova fără deșeuri”.
Instituțiile de învățământ sunt îndemnate să renunțe la această tradiție, înlocuind-o cu practici mai ecologice: lansarea zmeilor de hârtie sau pânză, aprinderea lumânărilor Bengal (scânteilor) sau a lumânărilor cu suport metalic etc.