Maxim Melinti, parohul bisericii din Ghidighici, povestește cum au loc astăzi nunțile și cumetriile în țara noastră, ce investiții se fac pentru organizarea acestora, dar și care sunt, de fapt, lucrurile cu adevărat importante de care creștinii trebuie să țină cont.

Invitat la o emisiune televizată, preotul Maxim Melinti a explicat că, actualmente botezurile și cununiile nu mai sunt cele de altădată. Tot mai mult se pune accent pe organizarea petrecerilor, care necesită sume enorme de bani, iar credința e pe ultimul loc.

„Eu nu o singură dată am constatat că, spre marea noastră rușine, nunțile, cununiile, botezurile și cumetriile au devenit un show scump, fastuos, fălos mai mult pentru văzut și ochii lumii.

Desigur că aceste sărbători au devenit cumva mai mult combinate cu scenariu. Cu părere de rău, aceleași botezuri, aceleași cununii fac parte din acesta. „Așa, ce trebuie să facem? Moderator să chemăm, dansatori, DJ, flori și... botezul. Trebuie să mergem și să vorbim cu părintele despre botez”. Este teribil. De multe ori mă suna cineva și spune că „părinte, noi venim să botezăm copilul sâmbătă!”. Zic: Veniți, dar eu n-am să fiu. „Cum? Păi noi am programat deja localul, am comandat colaci, am invitat nanii...”. Zic: Și mare treabă! Voi, mai întâi de toate, trebuie să vorbiți despre credință, despre faptă, despre botez, încreștinarea copilului și pe urmă să vorbiți despre celelalte lucruri. Totul s-a schimbat cu picioarele-n sus. Cu părere de rău, biserica nu doar că a tolerat acest fenomen și a acceptat, dar undeva chiar nu mai este în stare să schimbe absolut nimic.”

Despre alte obiceiuri legate de botez și cumetrie, părintele mărturisește:

„Vă dați seama că la cumetrie acum este mai important să fie crâșmă, să se afume ușile cu lumânările celea pe care le strânge nana, decât însuși botezul.

Și bisericile pe alocuri devin prea amenajate cu flori, cu fel de fel de baloane. Și nu mai vezi nici părintele acolo, nici copilul. Nu ne dăm seama unde ne aflăm: într-o sală sau într-o biserică.
Acea masă, acea petrecere nu trebuie să fie doar un motiv de a mânca, de a bea. Ea trebuie să fie de bucurie. Pentru ce? Pentru că s-a născut o familie, un copil, un creștin. Ce facem mai departe? Cu ce contribuim noi? Nu doar cu euro, dolari și lei moldovenești, dar contribuim cu un mesaj, cu un exemplu, cu pilda vieții noastre personale.”

Preotul Maxim Melinti, prin propriul exemplu, a sugerat părinților care urmează să-și boteze copiii să serbeze acest eveniment în modestie, cu bucurie în suflet, pe care, ulterior, s-o împărtășească cu ceilalți.

„Nu vreau să mă laud, dar atunci când noi am făcut botezul celui de-al doilea copil, n-am închinat colaci, n-am strâns bani, n-am făcut absolut nimic. Oamenii au venit, s-au bucurat împreună cu noi, am petrecut această sărbătoare într-o manieră foarte simplă. Da, poți să oferi pâine, dar ăsta e un gest omenesc și creștinesc, dar nu faci un schimb: îți dau ție bani și tu mie-mi dai o pereche de colaci și un cadou.

Mâncarea care rămâne, pusă în caserole, în pungi sau cutiuțe, dați-o unor familii, la un vecin. Împărțiți cu ei bucuria voastră! Dați-le și lor o bucată!

Ai flori multe? Oferă-le unei mame cu mulți copii, să nu se vestejească în sală.”