Una dintre cele mai mari repere în a avea un copil este alegerea numelui perfect. Părinții recunosc că numele unui copil devine o parte a identității sale și primesc doar o singură șansă pentru a alege unul bun. Drept urmare, ei se gândesc luni întregi, încercând diferite nume să vadă care dintre ele se va potrivi puiului lor.

Cu toate acestea, datoria unui părinte de a-i da copilului un nume bun nu se încheie atunci când este tipărit pe un certificat de naștere. Actul de a da copilului tău un nume continuă pe parcursul creșterii sale și aceste nume va fi la fel de important.

De aceea, noi v-am venit în ajutor, selectând cele mai importante nume pentru luna în care fetița voastră se va naște - iunie:

Alice

Origine: nume de origine greacă ce semnifică „sinceră”. În limba germană înseamnă „nobilă”.

Alina

Alena sau Alina este un prenume feminin derivat de la Adelina, ceea ce înseamnă „nobil și dulce” în limba germană (de a prefixul „adal” – nobil şi „lind” – dulceață).

Origine: originea numelui este „Adal” („nobil„ în germana veche).

Diana

Origine: de la „diviana”, nume latin pentru „zeiță”.

Gabriela

Origine: de la „Gabryel”, nume ebraic ce înseamnă „Dumnezeu e puterea mea”

Iustina

Sfântul Iustin s-a născut în jurul anului 100. Devine creștin după ce-l întâlnește pe un bătrân pe malul mării, care îi vorbește despre Hristos. După convertire, pleacă la Efes, unde are loc dialogul cu iudeul Tryfon și apoi ajunge la Roma, unde va deschide prima școală filosofică în care se va preda credința creștină. Prin deschiderea acestei școli, filosoful cinic, Crescens, devine adversarul Sfântului Iustin, ajungând să îl denunțe autorităților romane că este creștin. Precizăm că el deschide această școală în vremea persecuțiilor, când creștinii se ascundeau ca să nu fie omorâți. Atunci când a fost întrebat dacă renunță la Hristos, Sfântul Iustin a răspuns: „Niciun om în toate mințile nu abandonează Adevărul pentru eroare”. În anul 165, după denunțul lui Crescens, Sfântul Iustin primește moartea martirică prin tăierea capului, în ziua de 1 iunie.

Origine: nume latin care înseamnă „cel ce gândește corect”.

Ioana

Sfântul Ioan își câștigă existența făcând negot împreună cu tatăl său. Într-una dintre călătoriile sale spre Cetatea Albă, a discutat în contradictoriu pe teme religioase cu catolicul Reiz. La sfârșitul acestei călătorii, catolicul i-a spus conducătorului tatar al cetății că Ioan dorește să devină musulman. Dar în fața tatarului, Ioan mărturisește că Hristos este singurul Dumnezeu. După multe chinuri, Ioan cel Nou de la Suceava a fost târât prin cetate de coada unui cal. Unul dintre chinuitori, uimit de puterea cu care Ioan primea chinurile, a scos sabia și i-a tăiat capul. Deși nu s-a permis îngroparea lui, acest lucru a fost posibil după ce prin minune, trei îngeri au tămâiat trupul său. Mai târziu, Ioan i s-a arătat în vis unui preot, care i-a luat moaștele și le-a așezat în altarul bisericii în care slujea. Acolo au stat până când sfintele sale moaște au fost luate de Alexandru cel Bun (1400-1432) și aduse la Suceava, pe 24 iunie 1402. Moaștele Sfântului Ioan cel Nou au fost așezate în biserica Mirăuților, pe atunci catedrala mitropolitană.

Origine:  de la „Yochana”, nume evreiesc, însemnând „binecuvântarea Domnului”.

Iulia

Sfântul Mucenic Iulian din Cilicia s-a născut într-o familie de nobili. A trăit în Tarsul Ciliciei în vremea lui Diocletian. Sfântul Mucenic Iulian, atunci când a primit moartea mucenicească, era în vârstă de 18 ani. Persecutorii l-au torturat timp de un an încercând să-l facă să se lepede de credința în Hristos. Aceștia au arestat-o pe mama lui Iulian, silind-o să-și convingă fiul să se lepede de Hristos, dar ea l-a sfătuit să meargă la moarte cu mulțumire, cu nădejde și cu bucurie. Sfântul Mucenic Iulian a fost legat într-un sac, plin cu șerpi veninoși, pe care l-au aruncat în mare.

Origine: de la expresia latină care înseamnă „descendentul zeului Jupiter”.

Melania

Origine: nume grecesc, ce are la bază adjectivul grecesc „melane” - negricios.

Marcela

Origine: nume de origine latină, care înseamnă „luptător tânăr”.

Marta

Maria a rămas în mintea noastră ca fiind persoană preocupată de cele duhovnicești, în vreme ce Marta este identificată cu ființa preocupată de cele materiale. Marta, sora mai mare, este necontenita făptuire pentru Sfinții Părinți.

Origine: nume latin - doamnă, stăpână - de la substantivul comun „marta”.

Paula

Origine: nume latin de la „Paulus”, care înseamnă „mic” sau „umil”.

Petrina

Începutul Postului Sfinților Petru și Pavel (15 iunie)

Origine: Origine latină – putere, speranță și încredere în Dumnezeu.

Roberta

Origine: nume german, format din două elemente compuse - „hroth” (faimă) și „berth” (strălucitor, ilustru, celebru).

Sofia

Sfânta Sofia s-a născut în Aenus, Rhodope, şi era mama a şase copii. Deşi era ocupată cu grijile şi datoriile acestei lumi, a ținut poruncile Domnului şi a trăit o viață plină de virtute. Prin smerenia ei şi dragostea față de săraci, Dumnezeu a binecuvântat-o în felul următor. În casa ei era un butoi cu vin pe care îl păstra pentru săraci. Ea a remarcat că oricât ar fi luat din bidon acesta rămânea plin. Dar imediat ce a povestit cuiva despre această minune şi a slăvit pe Dumnezeu, bidonul s-a golit. Sfânta Sofia s-a întristat, crezând că vinul s-a sfârşit din cauza caracterului său nedemn. De aceea, a sporit nevoințele sale ascetice până la a-şi pune în pericol sănătatea. Ea a primit tunderea în monahism. Sfânta Sofia a adormit întru Domnul la vârsta de 53 de ani.

Origine: nume grecesc, prezent la toate popoarele europene, derivând din cuvântul „sophiea” - înțelepciune.

Teodora

Origine: nume grecesc, ce provine de la numele din greaca veche „Theodoros”, format din substantivele „theos” (zeu, divinitate) și „doron” (dar).