Creșterea și îngrijirea unui copil poate fi epuizantă din punct de vedere fizic. Bebelușii mici au nevoie de atenție constantă: trebuie hrăniți des, se trezesc de mai multe ori pe noapte și pot necesita ritualuri specifice pentru a-i determina să mănânce, să nu mai plângă sau să adoarmă. Din cauza muncii și epuizării care însoțesc calitatea de părinte, aceasta poate aduce o creștere a depresiei. Ca să nu cazi definitiv în această capcană, avem câteva recomandări și strategii care îți pot face munca mai ușoară, ajutându-te să faci față oboselii și să te bucuri mai mult de această perioadă.
Când simți că nu poți poți, descarcă-te
Și tu ai dreptul să plângi în hohote așa cum o face copilul tău, însă nu atât de des. Atunci când simți că nu mai poți, că oboseala și grijile te sufocă, retrage-te într-un colț și descarcă-te prin plâns. Plânsul eliberează hormonii stresului și stimulează endorfinele așa că, după un plâns zdravăn, chiar te vei simți mai bine.
Nu te compara cu alți părinți
Cea mai mare greșeală pe care o poți face este să te compari cu alți părinți care ți se par mai buni. Totuși, gândește-te că niciodată nu știi ce se petrece într-o familie fără să faci parte din ea. Nu te chinui cu gânduri potrivit cărora nu ești un părinte suficient de bun întrucât greșești.
Găsește-ți o ocupație
Da, probabil că sună ciudat să îți găsești un job când tu abia faci față fără a avea un loc de muncă. Studiile făcute în domeniu au dovedit faptul că mamele care lucrează part-time sunt mai puțin deprimate, mai sănătoase și mai atente la nevoile copiilor, comparativ cu mamele care nu lucrează și stau cu copilul 24 de ore pe zi, 7 zile din 7. Așadar, găsește-ți un job part-time, care să te țină măcar pentru câteva ore departe de casă și de atribuțiile de mamă.
Cere ajutor
Nu te sfii să ceri ajutorul soțului, mamei, rudelor apropiate, prietenilor sau chiar să angajezi o bonă. Nu trebuie să stai non-stop cu copilul pentru a fi o mamă bună, ba chiar ai nevoie de timp doar pentru tine. Fă tot posibilul să folosești acest timp pentru a face ceva pentru tine. Poți să faci mișcare, să ieși la cină cu soțul, să bei o cafea cu un prieten - orice îți ridică moralul.
Nu mai încerca să fii mereu un părinte perfect
Deși nu este o poveste nouă, mama modernă este supusă la foarte multă presiune pentru a „face totul”. Ca cultură, avem tendința să prețuim imaginea părintelui care depune fiecare gramaj din ei înșiși pentru a oferi o viață perfectă copiilor lor. Cu toate acestea, specialiștii spun că a fi un părinte „destul de bun”, care are grijă constant de copiii tăi, este cheia. Nu trebuie să fii o super-mamă fără cusur pentru a-ți crește bine copiii. De fapt, încercarea de a oferi întotdeauna copiilor tăi o experiență extraordinară cu orice preț poate duce la epuizare. Atingerea unui echilibru relativ între satisfacerea nevoilor familiei tale, precum și grija de tine poate duce la rezerve extinse pentru toți.
Nu uita să te distrezi
Îngrijirea copiilor nu înseamnă numai pregătit mâncare, spălat haine și făcut temele cu cel mic. Joaca are un rol esențial în dezvoltarea copilului, dar și în menținerea stării tale psihice la nivel optim. Abate-te de la programul strict pe care îl ai și relaxează-te. Cu cât ești mai relaxat în postura de părinte, cu atât mai puțin copleșitoare va fi situația pentru tine.
Ai grijă la ce mănânci și ce bei când ești obosit
Când ești epuizat sau epuizată până la punctul în care abia poți funcționa, s-ar putea să consumi alimente nesănătoase, precum o gogoașă sau o altă gustare cu zahăr. Aceste alimente pot oferi un impuls temporar. În schimb, consumă alimente bogate în nutrienți. Include în meniul zilnic proteine slabe, cereale integrale, fructe și legume. Pentru gustări, alege proteine slabe și carbohidrații bogați în fibre.
Fă mișcare
Există o legătură între exerciții fizice și eliberarea de endorfine. Endorfinele sunt hormoni, pe care corpul îi produc ca răspuns la stres sau disconfort. Dar exercițiile fizice nu funcționează doar asupra endorfinelor. Activitatea fizică regulată poate crește, de asemenea, nivelurile de dopamină și serotonină, ceea ce o face o opțiune excelentă pentru a stimula hormonii fericirii.
Nu te simți vinovat/ă
Nu te simți vinovat sau vinovată că îți iei câteva minute pentru tine sau că îți iei timp pentru tine și partenerul tău. Faptul că te concentrezi pe propriile nevoi din când în când nu te face un părinte rău. De fapt, îngrijirea de sine te poate ajuta să fii un părinte mai bun.
Încearcă să gândești pozitiv
Când ești descurajată și obosită, este dificil să vezi partea bună a lucrurilor. În aceste momente de încercare, încearcă să-ți amintești unele dintre momentele în care copilul tău excelează sau înregistrează progrese. Recunoașterea micilor succese sunt piatra de temelie pentru a escalada munții. Nu uita de puterea recunoașterii!
Este inevitabil ca părinții să se confrunte cu stres în timpul procesului de creștere a copiilor, dar depinde de fiecare dintre noi să avem grijă de noi înșine, astfel încât să ne putem îngriji cel mai bine de familiile noastre.