Genetica este una din cele mai interesante științe existente. Atunci când mămica este însărcinată, părinții dar și rudele se întreabă: oare cu cine va semăna copilul? În acest caz, un rol important îl au genele dominante, iar în continuare vei afla mai multe detalii despre asta.
Dacă e să vorbim de ochi, cel mai adesea copiii moştenesc forma ochilor de la tată. Iar dacă e să vorbim de înălțime, acest lucru depinde de genele ambilor părinţi. Dacă tatăl este înalt, copiii lui vor fi și ei înalţi (poate nu la fel de înalți ca el…). Dacă mama este scundă, cu siguranţă copiii nu vor moșteni înălţimea acesteia.
Dinții strâmbi depind în mare parte de genele dominante masculine, deoarece acestea sunt responsabile pentru formarea maxilarului. Adesea, copilul moștenește defecte ale dinților și smalț slăbit de la tată.
Dacă unul dintre părinţi, are culoarea părului mai întunecată, şansele ca bebeluşul (sau unul din bebeluși) să-l moştenească sunt ridicate. Dacă, de exemplu, mama are părul des și întunecat, unul din copii va moșteni obligatoriu această trăsătură.
Când vorbim de mărimea și forma buzelor, sunt dominante genele tatălui. Dacă tatăl are buzele groase, copilul le va avea la fel. Și invers: dacă tatăl are buzele subțiri, copilul va moșteni această trăsătură.
Dacă e să vorbim despre temperament, acesta este influențat de mediul în care locuiește copilul, de educație dar și de genele mamei.
Potrivit studiilor, o mare parte din tătici transmit copiilor lor o predispoziție la tulburări mentale cum ar fi schizofrenia, autismul, ADHD-ul. Cu cât mai în vârstă este tatăl în momentul conceperii copilului, cu atât este mai mai riscul ca acesta să transmită copilului predispoziția la boli mentale, deoarece ADN-ul bărbatului suferă modificări pe măsură ce înaintează în vârstă.
Și, poate una dintre cele mai importante trăsături – inteligența. Experţii consideră că gena care stabileşte nivelul de inteligenţă nu poate fi moștenită doar de la tată. Există bărbați geniali, însă copiii lor au un IQ sub medie. Și invers, există femei inteligente, dar copiii nu au moștenit aceeași trăsătură. Totodată, inteligența tatălui se va transmite mai degrabă la fiică, decât la fiu.
Dacă tatăl este un geniu, atunci este foarte probabil ca fiica lui să moștenească cel puțin pe jumătate această trăsătură genetică. Un băiat primește abilități mentale de la mama sa, sau mai degrabă, de la bunicul său.