Este concluzia unui studiu făcut de americani, ce a analizat legătura dintre mame și fiice. Studiul a inclus familii cu părinți între 33- 48 ani și copii între 8 – 13 ani.
Ipoteza de lucru din spatele acestui studiu este teoria oamenilor de știință, care susțin că, biologic vorbind, creierul mamă-fiică este cel mai asemănător dintre orice relație între generații. Autorul principal Fumiko Hoeft a explicat că sistemul cortico limbic este puternic legat de depresie. În traducere, asta înseamnă că asemănările dintre chimia creierului mamă-fiică pot servi și ca predictor pentru experiențele de sănătate mintală ale generației tinere.
”Ești exact ca maică-ta” – ați auzit și voi, de-a lungul timpului, comparția asta, de care nimeni nu scapă, mai devreme sau mau târziu, nu?
Mai apar și alte comparații: ’’ești cicălitoare exact ca maica-ta, cerți copilul ăsta exact ca maica-ta…” Că doar, nu prea spune nimeni ’’gătești la fel de bine ca maica-ta sau ești grijulie / ești organizată/ ești calmă exact ca maică-ta”.
Cu toate că eșantionul de studiu a fost considerabil, rezultatul este întărit și de alte studii similare. De exemplu, un studiu din Psychology Today, care determină legătura dintre mame și fiice, ca fiind mai puternică decât orice altă pereche de părinte-copil, în toate etapele vieții. Sau un alt studiu recent, care arată că mamele și fiicele se influențează reciproc, diferit decât orice altă relație familială.
În concluzie, când vine vorba de chimia creierului, modul în care gândim, simțim și ne comportăm – vine de la mamele noastre! Așa că, doamnelor și domnilor, puteți folosi cu încredere ’’ești exact ca maica-ta’’, aveți confirmarea oficială a oamenilor de știință!