Psihologul Ludmila Petranovskaya îndeamnă oamenii la noi forme de educație a copiilor.
95% din ceea ce le este predat copiilor în ziua de azi- deja nu este relevant. Iar peste câțiva ani, întregul sistem educațional își va pierde relevanța. În următorii 10 ani, până la 15% din profesiile existente vor dispărea, este convins psihologul.
Un detaliu important în abordarea educației atât acasă, cât și la grădiniță/școală este internetul și rețelele sociale! Nu contează când intenționezi să-i permiți copilului să-și facă un cont pe rețelele sociale. "El nici nu îți va cere permisiunea. La pauză, va lua telefonul colegului de clasă și va căuta ceea de ce are nevoie, iar tu nu vei ști nimic despre asta. Și el, în general, se pricepe în acest domeniu mai bine decât tine de mult timp", este convinsă Petranovskaia.
Potrivit expertului, din cele mai vechi timpuri, copiii aveau abilități mai bune într-un anumit domeniu decât adulții. Fiind îngrijorați de acest lucru, fără să știe ce se va întâmpla în continuare, simțindu-se dezarmați, părinții încep să facă presiuni asupra copiilor. Adulții încep să le ceară copiilor să corespundă viitorului, care nu se știe cum va fi. Astfel de mame au primit numele asociativ de "mamă-elicopter" - mamă, care încearcă să-l controleze pe copil oriunde și oricând, îngrijorându-se de viitorul acestuia.
Conform previziunilor, copiii născuți după anul 2000 vor trăi 100-120 de ani, dacă nu se va întâmpla nimic catastrofal. De aceea, psihologul este sigur că nu trebuie să torturezi copilul cu un studiu aprofundat al obiectelor școlare, ci să-ți concentrezi atenția asupra calității vieții sale de lungă durată. Timp de 120 de ani, el va avea ocazia să se aprofundeze în orice știință, dacă va înțelege că are nevoie de asta.
CE CALITĂȚI TREBUIE SĂ-I PROMOVEZI COPILULUI?
1. Comunicarea
Nu-i reproșa copilului că merge la școală sau la activități extra-școlare, pentru a se distra și a comunica. Aceste lucruri sunt exact ceea ce trebuie să-l înveți, deoarece lumea virtuală, care este prezentă în viața lui, nu-i permite să-și dezvolte abilitățile de comunicare reală.
2. Cooperarea
Abilitatea de a acționa în mod coerent împreună cu alte persoane, căutând sinergia resurselor. Acest lucru nu este predat în școlile noastre, din păcate. Însă, aceasta este o componentă importantă a vieții, care ne ajută în orice sferă. Abilitatea de a crea atmosferă într-o echipă este extrem de necesară pentru o generație în creștere.
3. Creativitatea
Din păcate, nimic nu s-a schimbat în abordarea didactică în școlile moderne. Șabloane, clișee și niciun fel de creativitate. Între timp, viitorul necesită fără milă noi abordări!
4. Gândire critică
Da, acest lucru nu este predat în școli. Da, deoarece să conduci oameni fără gândire critică este mult mai ușor, deoarece implică analiza a ceea ce se întâmplă, abilitatea de a formula concluzii solide și de a crea propria evaluare. Și orice interpretare, până când, este o piatră de poticnire pentru impunerea "temelor și definițiilor corecte".
Să ții sau nu cont de cuvintele psihologului rus, decide singur. Cu toate acestea, nu trebuie să uităm că, odată cu dezvoltarea tehnologiilor, toate sferele vieții se dezvoltă.
Prin urmare, sunt cu un pas înainte cei care au înțeles la timp puterea tehnologiilor și că dezvoltarea este inevitabilă. Ajută-ți copiii să se orienteze corect și să meargă în pas cu timpul, dacă nu vrei ca efortul de a controla și limita copilul să facă o glumă proastă cu voi.
Liudmila Petranovskaya este un psiholog rus de familie, antrenor și psihodramatist. În ultimul timp, el oferă sfaturi actuale pentru părinți, îndemnându-i să nu ignore noile descoperiri ale omenirii.
Sursa: Mamaplus.MD