”Însărcinată în 7 luni, cu 3 copii acasă și cu o durere imensă în suflet după moartea subită a băiatului său de numai 7 ani, Anișoara are nevoie de ajutor…”, așa și-a început povestea doamna Natalia Danilov care ne-a scris un mesaj și s-a prezentat drept sora femeii care și-a pierdut copilul pe data de 17 mai. Cazul cumplit a avut loc în localitatea Cîrpești, raionul Cantemir. Un băiat de doar șapte ani a murit în somn. În jurul orei 14:00, mama acestuia, în vârstă de 31 de ani a sunat la poliție și a spus că fiul ei a făcut febră, după care a adormit şi nu s-a mai trezit.

În speranța că această poveste va sensibiliza cât mai mult lume, pentru a-i oferi suportul și ajutorul necesar surorii sale, Natalia a povestit în detalii pentru MamaPlus.md ce s-a întâmplat de fapt cu copilul care a murit cu zile în data de 17 mai 2020.

”Când am ajuns la înmormântarea copilului, am rămas șocată de ceea ce am văzut. Sărmana mea soră nu mi-a zis nimic până acum, s-a temut să-mi spună în ce situație dezastruoasă trăiește cu concubinul său și cei 3 copii, pentru că pe al patrulea l-a petrecut pe ultimul drum. Ea nu mi-a spus niciodată în toți acești ani că omul de alături o supără și o bate zilnic pe ea și pe copilași, că-i violent și le ia până și bucățica de carne din farfurie. Și așa mâncare nu prea au…

El a izolat-o de lume și de tot, i-a luat telefonul și de aceea nu am putut lua legătura cu ea atâta timp… Am căutat să iau legătura măcar cu primarul satului, să văd ce se întâmplă. Primarul satului mi-a povestit toată situația, am vorbit și cu preotul, iar vecinii în genere mi-au spus deja când am ajuns la înmormântare că auzeau tare des răcnete de durere atât de la ea cât și de la copii. Doamne, mă rog acum disperată pentru ea și pentru copilași… Anișoara are nevoie mare de susținere și ajutor, dacă s-ar putea face ceva, că-I însărcinată și cu trei copii, iar el o bate și nici de lucru nu are. Ea primește 5000 lei pe lună și nu vede nicio copeică, pentru că el îi ia toți banii.

Noi suntem 5 surori și am zis după înmormântare că o mai lăsăm vreo 9 zile și încercăm să facem ceva.

Cel mai rău e că sora noastră a vrut să-și pună capăt zilelor și asta îmi rupe sufletul de durere. La înmormântare i-am adus ce am putut, dar nici prin cap nu mi-a trecut că am să o găsesc în așa stare și situație. Vrem să o ajutăm. Am vorbit cu poliția de sector, dar încă nu s-a putut lua o decizie”, a povestit femeia pentru Mamaplus.md.

mamaplus

Natalia Danilov a mai vorbit și despre cauza presupusă și reală a decesului copilului.

”După ce i-au făcut autopsia, au scris oficial că a avut stop cardiac, dar copilul era rănit la cap, avea o tăietură… Doamne, câtă durere.”, a mai adăugat ea.

Femeia ne-a făcut legătura cu una din surorile sale, Viorica. Ea ne-a povestit că timp de 7 ani cât locuiește cu actualul său concubin, a vorbit foarte rar cu Ana: ”Ea mai suna când nu era acasă soțul. Dacă ar avea Ana telefon, dar n-are, nu-i dă telefonul deloc. Să fi trăit mai aproape de noi, dar îi tare departe și ea nu ne spunea nimic să nu ne supere, dar în ultimii doi ani ne povestea ce chin are de la el”

Natalia și Viorica speră că într-o zi își vor vedea sora în siguranță, la casa ei, departe de violența domestică și tot chinul prin care trece acum. Deși dorul și durerea imensă pe care l-a lăsat în urmă băiețelul ei decedat nu vor putea fi date uitării niciodată, Natalia Danilov spune că va lupta până în ultima clipă ca să o vadă pe Anișoara cât de cât pusă pe picioare. Deocamdată, copiii femeii au nevoie de hăinuțe și alimente de primă necesitate.

Redacția noastră va contacta organizațiile specializate în protecția drepturilor femeii și a prevenirii violenței în familie pentru a contribui la soluționarea acestui caz. Cu mai multe detalii la acest subiect, vom reveni ulterior.

UPDATE 22.05.2020. Cazul mamei a fost preluat de autorități și organizațiile de profil. La moment Ana nu vrea să primească ajutor. În mesajul de mai jos puteți vedea situația actuală. În aceste condiții, așteptăm verdictul autorităților.

mamaplus

NOTĂ INFORMATIVĂ:

Conform datelor statistice, în Republica Moldova femeile sunt agresate, cele mai des în cercul familiei. În același timp, violența în familie deseori rămâne în tăcere, nefiind percepută ca o crimă, victima suferind luni sau chiar ani de zile. În Republica Moldova, Legea cu privire la prevenirea și combaterea violenței în familie a fost adoptată în anul 2007.

Potrivit portalului politia.md, începând cu 16 martie 2017, pentru prima dată în Republica Moldova, prin lege a fost instituit ordinul de restricție de urgență, ce presupune o măsură provizorie de protecție a victimei violenței în familie. Această măsură este aplicată doar de poliție ca urmare a evaluării riscurilor în baza completării unui chestionar.

Astfel, polițiștii reacționează imediat la apelul persoanei supuse violenței și înlătură agresorul din familie, fără a mai fi necesară intervenția instanțelor de judecată sau cererea obligatorie a victimei.

Actualmente, pentru încălcarea ordonanței de protecție orice agresor riscă încă un dosar penal. Astfel, pentru o acțiune nechibzuită acesta riscă să fie penalizat pe două capete de penalizare, pentru admiterea violenței în familie, precum și pentru încălcarea ordonanței de protecție.

Conform datelor statistice oficiale, între anii 2014-2018, în Republica Moldova au decedat 144 de famei în urma violenței în familie. În regiunea transnistreană s-au înregistrat 32 astfel de cazuri.