Calitatea slabă a aerului poate pune în pericol sănătatea familiei, motiv pentru care este important să iei măsurile potrivite pentru a te asigura că locuința esta bine ventilată. Pe lângă aerisirea zilnică a locuinței, mai este nevoie și de o menținere a aerului proaspăt. Pentru asta ar fi bine să respecți câteva reguli de bază, care vor da rezultate imediat. Spor la treabă!

Aerisește și ventilează

O casă aerisită înseamnă un nivel mai mic de umezeală, deci șanse scăzute să se dezvolte igrasie, mucegai etc. Acestea cauzează wheezing (respirație șuierătoare), tuse și alte simptome ale oamenilor care suferă de astm sau alergii. Activități casnice precum gătitul, spălatul și chiar respirația, produc vapori de apă, care cresc umiditatea în încăpere.

Cum poți să-ți aerisești cât mai bine locuința? Deschide geamurile zilnic și instalează-ți ventilatoare în zonele în care există umiditate sporită (băi, bucătarii, pivnițe etc.).

Gazul de la aragaz diminuează calitatea aerului din casă. De aceea este indicat să ai fereastra deschisă atunci când gătești. Hota este și ea benefică pentru a diminua nivelul de umiditate.

Evită pesticidele

Pesticidele sunt chimicale foarte periculoase și pot pune în pericol sănătatea copiilor și a animalelor de casă. Dacă ai probleme cu insectele sau dăunătoarele, astupă găurile din casă, ține mâncarea în containere sigilate, acoperă pubelele și alte containere pentru gunoi, folosește capcanele. Substanțele chimice ar trebui să fie ultima soluție și de fiecare dată să chemi o firmă specializată pentru asta.

Purificatoarele de aer

Aparatele care purifică aerul pot fi foarte bune în eliminarea particulelor fine de praf. Însă nu sunt eficiente în cazul gazelor sau a umidității. Mulți alergeni nu sunt eliminați cu ajutorul purificatoarelor de aer.

Renunță la covoare

Covoarele captează praf, acarieni, murdărie, fungi. Atunci când folosești aspiratorul, ele pot ajunge din nou în aer. Dacă totuși ai covoare în casă și nu vrei să te desparți de ele, folosește aspiratoare speciale (cu filtru HEPA). Suprafețele solide precum parchetul, dușumeaua, linolumul, gresia pot fi foarte ușor curățate prin spălare cu mopul.

Nu în ultimul rând, este necesară curățirea sistematică a aparatului de aer condiționat. Dacă nu ai suficiente plante de apartament, ar fi bine să faci rost de ele, pentru că sunt ajutoare sigure în curățarea și purificarea aerului din casă.