Pentru fiecare copil, Revelionul este sărbătoarea magiei absolute, când bunul Moș Crăciun aduce cele mai deosebite daruri, iar realitatea se transformă în poveste. Și, chiar dacă știm cu toții că sărbătoarea pentru copii nu este organizată de către imaginarul Moș, ci de către părinții grijulii, credința naivă a copilului în miracole este o componentă importantă a unei copilării fericite. Adulții percep sărbătorile de iarnă, în general, ca o posibilitate de a se odihni și de a se relaxa, pe când micuții așteaptă de la acest eveniment minuni adevărate. De aceea este foarte important să creăm pentru ei o atmosferă de sărbătoare în toată casa. Mai mult, putem spori starea de veselie implicând copiii în activitățile de decorare a camerei lor pentru Anul Nou. Designerul decorator Olga Baiciurina ne ajută să decidem asupra modului de decorare a camerei copilului și ne spune cum putem aduce în casele noastre magia Crăciunului.
Este indicată instalarea unui brad natural în casă?
Chiar dacă micuțul Dumneavoastră nu înțelege prea multe, nu trebuie să renunțaţi la împodobirea brăduțului și la atmosfera de sărbătoare. În plus, chiar și cei mai mici copii vor fi extaziați la vederea globurilor viu colorate și a felinarelor sclipitoare. Însă, pentru evitarea surprizelor neplăcute, trebuie să luăm măsuri sporite de siguranță și să avem grijă unde punem brăduțul.
Bradul trebuie instalat în camera copiilor sau…?
Pomul de Crăciun frumos împodobit va deveni, pentru micuț, o adevărată minune, pentru că de obicei ea înfrumusețează salonul sau livingul. Dar atunci când punem brăduțul în camera copiilor, trebuie să ne gândim în primul rând la siguranța lor. Astfel, pomul trebuie bine fixat într-un suport special și legat de orice obiecte grele şi fixe din cameră. Dacă în familie există copii mai mici de 4-5 ani, ar fi ideal ca brăduțul să fie pus pe o masă sau pe un dulap, unde micuțul nu poate ajunge cu siguranță. Însă în acest caz este mai bine să împodobiți bradul cu beteală și globuri care nu se sparg. În plus, nu trebuie să lăsați instalațiile electrice conectate atunci când micuțul este singur în cameră. Să nu uităm nici de acele bradului, care, deși sunt ascuțite, reprezintă totuși un risc minim pentru copii: aceștia le pot inhala sau le pot pune în guriță. Tocmai din această cauză, dacă micuțul Dumneavoastră nu are nici trei ani, este mai bine să optați pentru un brad artificial.
Am împodobit bradul, dar parcă totuși atmosfera de sărbătoare nu este completă. Ce facem atunci?
Pe lângă brăduțul tradițional, puteți decora întregul apartament. Pentru aceasta nu aveţi nevoie de chiar atât de mult timp și materiale. Imaginația Dumneavoastră vă va veni, cu siguranță, în ajutor.
Cum să decorăm corect apartamentul în care există copii mici?
Cel mai simplu mod de a decora apartamentul este confecționarea și lipirea fulgilor de zăpadă din hârtie. Ei pot fi fixați pe pereți, de pătuțul copilului sau în orice alte locuri. Un aer de sărbătoare conferă casei și „fulgii artificiali” – diverse tipuri de felinare cu efect de zăpadă care cade. Beteala și globurile pot fi folosite nu doar pentru decorarea bradului. Adunați mai multe globuri pe o ață și agățați-le de lustră. Beteala se privește excepțional pe orice obiecte de interior – oglinzi, dulapuri sau la marginea patului. Puteți folosi și crenguțe artificiale cu jucării și brăduți minusculi din plastic sau hârtie, care pot fi fixați pe pereți, aranjați pe masă sau dulap. Nu uitați că, dacă în casă există copii, toate jucăriile trebuie să fie din plastic. Atmosfera unei povești de iarnă poate fi accentuată prin pături sau fețe de masă albe, care imită zăpada. Dacă le așterneți peste tot în încăperea unde se găsește bradul, această cameră se va asocia cu o pădure înzăpezită.
Trebuie să decorăm camera copiilor pentru Revelion?
Olga Baiciurina: Cel mai bine ar fi să creați decorațiile de Crăciun și jucăriile de brad cu mâinile proprii, împreună cu copiii, pentru ca aceștia să se simtă mândri și importanți. În plus, este o posibilitate excelentă de apropiere între părinți și copii, iar aceste activități creative se vor transforma într-un joc vesel și instructiv.
Ce trucuri mai putem folosi pentru a accentua atmosfera de sărbătoare în casele unde există copii?
Chiar și cei mai mici copii pot fi implicați în pregătirile de Revelion. Pentru început trebuie să le povestiți copiilor, chiar și celor foarte mici, într-o formă accesibilă, despre această sărbătoare. Dacă micuțului îi plac creioanele, el poate desena cărți poștale sau poate confecționa cu mâinile sale jucării de brad din hârtie colorată.
La ce trebuie să fim atenți atunci când cumpărăm decorațiile de Crăciun pentru o casă în care există copii mici?
Trebuie să renunțăm la luminițele electrice, la lumânări și la globurile de sticlă în favoarea jucăriilor din plastic sau alte materiale corespunzătoare.
În prezent, pe piață există o mulțime de decorațiuni, dintre cele mai diverse, din plastic colorat, hârtie presată, stofă și alte materiale necasante. Copilul va aprecia, cu siguranță, dacă bradul va fi împodobit cu dulciuri, de exemplu biscuiți în formă de animăluțe, bomboane sau fructe.
Cum să transformăm decorarea casei într-o activitate captivantă pentru copil?
Înainte de a decora camera copiilor pentru Anul Nou, puteţi inventa împreună cu micuţul o poveste de iarnă. De exemplu, camera lui se poate transforma, pe perioada sărbătorilor, în Împărăţia Reginei de Gheaţă sau în satul lui Moş Crăciun. Dacă există o istorioară, trebuie să existe şi eroi. Transformaţi jucăriile obişnuite ale copiilor în personaje de poveste. Este suficient să îmbrăcaţi jucăriile moi şi păpuşile în haine de iarnă, să le puneţi căciuliţe de Moş Crăciun, să le înfăşuraţi în beteală şi să le puneţi sub brad, iar copilaşul va inventa, cu siguranţă, o istorioară drăguţă. Având în vedere că Anul Nou se asociază întotdeauna cu zăpada, aceasta trebuie să fie prezentă obligatoriu în camera copiilor. Cea mai simplă metodă de a crea acest efect este să decoraţi crenguţele de brad cu zăpadă artificială sau cu plastic expandat mărunţit.
Povestiţi-ne despre decoraţiile de Crăciun pentru geamurile camerei copiilor.
Ferestrele sunt oglinda casei. În ajunul Revelionului, geamurile camerei copiilor pot deveni adevărate simboluri de poveste, dacă părinţii vor depune eforturi suficiente pentru a le decora.
În copilăria noastră se obişnuia ca ferestrele să fie decorate cu ajutorul fulgilor de hârtie confecţionaţi acasă şi lipiţi cu apă de săpun. Un astfel de experiment poate fi repetat şi acum, înlocuind hârtia albă simplu cu hârtie colorată sau metalizată. Pe lângă decoraţiile hand-made, geamurile pot fi ornate cu abţibilduri speciale. Aceste abţibilduri pot fi utilizate şi pentru înfrumuseţarea oglinzilor, suprafeţei mobilei sau chiar a pereţilor. Fiecare copil are o personalitate creativă. De aceea îi puteţi permite să îşi decoreze singur geamurile sau să le picteze. Bucuria micuţilor va fi, cu siguranţă, foarte mare. În aceste scopuri pot fi utilizate acuarelele obişnuite sau vopsele speciale, care după aplicare se transformă într-o peliculă subţire.
Prezentaţi-ne câteva idei inedite de decorare a camerei copiilor pentru Anul Nou.
La crearea atmosferei de sărbătoare este necesar să reţineţi: când este vorba de decoraţiile de Crăciun, numărul lor în camera copiilor nu poate fi niciodată prea mare! Este bine să decoraţi toate suprafeţele cu elemente de poveste şi sărbătoare. De exemplu, deasupra pătuţului puteţi agăţa ciorapi decorativi, mânuşiţe de Crăciun, jucării, pungi cu cadouri. Pe rafturi puteţi aranja diverse statuete de animale, simboluri de Crăciun şi cadouri. Având în vedere că simbolul anului următor este Maimuţica, încurajaţi copilul să-şi aleagă din timp un talisman pentru camera sa şi să îl pună în mijlocul acesteia.
Aceste activităţi interesante şi creative de decorare a camerei copiilor pentru Anul Nou reprezintă o posibilitate excelentă de a dărui micuţului nişte momente fericite, care deseori sunt mult mai importante decât cadourile în sine. Iar pomul de Crăciun poate fi împodobit împreună cu toată familia! Copilaşii vor decora fericiţi crenguţele bradului, iar bucuria timpului petrecut împreună este nepreţuită!
Interviu realizat de Cristina Scripnic