Centrul Roman pentru Copii Exploataţi şi Abuzaţi Sexual are o mulţime de sfaturi foarte concrete pentru părinţi şi pentru copii, aşa încât să putem preveni dispariția copiilor, iar cei mici să fie în siguranţă chiar şi atunci când părinţii nu îi pot supraveghea direct. Iată câteva dintre ele!

mamaplus
  1. Învaţă-ţi copilul să nu meargă niciodată pe scurtături şi să stea întotdeauna în zone bine luminate!
     
  2. Instruieşte-ţi copilul să nu plece niciodată cu un alt adult de la şcoală, decât dacă a primit aprobarea ta în prealabil. Dacă cineva îi spune că este o urgenţă şi că trebuie să plece imediat cu el, învaţă-ţi copilul ca înainte de toate să verifice la telefon acest lucru, sunându-te şi întrebându-te.
     
  3. Învaţă-ţi copilul că este în regulă să spună NU! – “Spune NU dacă o persoană pe care nu o cunoşti te invită la o plimbare cu maşina!”
     
  4. Învaţă-ţi copilul să nu accepte niciodată bani sau cadouri de la nimeni, cu excepţia cazurilor în care i-ai spus că este în regulă să accepte şi cu ce ocazie.
     
  5. Explică-i copilului tău că sunt situaţii în care este mai bine pentru siguranţa lui să nu fie politicos cu cei din jur – atunci când copilul simte că cineva nu îi inspiră încredere, că îl sperie sau îl deranjează; învaţă-l că cel mai bine este să plece de lângă acea persoană cât mai repede cu putinţă, să se opună şi să atragă atenţia asupra sa, asupra a ceea ce se întâmplă cu el prin diverse mijloace: dând din picioare, ţipând, încercând să fugă.
     
  6. Copiii trebuie încurajaţi să îşi asculte instinctele! Pentru siguranţa lor, ei trebuie să ştie că dacă cineva îi face să se simtă inconfortabil, speriaţi sau confuzi, pot vorbi oricând despre această cu un părinte sau cu un adult de încredere!
     
  7. Asigură-te că îşi ştie adresa, numărul de telefon şi numele părinţilor, dar nu le spune oricui.
     
  8. Învaţă-l să ceară voie părinţilor dacă vrea să meargă undeva după ore.
     
  9. Învaţă-l să nu deschidă uşa necunoscuţilor.
     
  10. Explică-i că trebuie să anunţe un adult când intră pe internet şi să nu navigheze decât în paginile în care îi dau voie părinţii.
     
  11. Învaţă-l că trebuie să spună imediat părinţilor dacă cineva îi pune întrebări personale sau intime, să nu dea niciodată adresa, numărul de telefon, vârstă, şcoală sau alte informaţii celor cu care corespondează pe internet s, mai ales, să îşi anunţe imediat părinţi dacă cineva de pe internet îi cere să se întâlnească cu el, chiar dacă este o persoană cunoscută.

Indiferent de vârsta copilului şi de ce decizii iau prietenii tăi cu privire la proprii copii, nu uita să îţi asculţi întotdeauna instinctul matern: tu eşti singura care ştie dacă şi când este copilul tău pregătit să iasă singur pe stradă!

Sursa