Cum pregătim relația noastră pentru nașterea unui copil? Sfatul psihologului Natalia Garber

Natalia Garber: psiholog

Ați ales bărbatul alături de care vă veți petrece viața iar alianța dintre voi a dus la conceperea unui copil, care va dispune de un nou set de gene – o combinație dintre genele dumneavoastră și a partenerului. Acest copil poate fi foarte fericit dacă dumneavoastră împreună cu cea de-a doua jumătate veți construi o relație armonioasă - un trio excepțional.

De ce depinde acest lucru? De dumneavoastră. Cu cât mai bine v-ați studiat cu atât mai conștient veți crea spațiu pentru nașterea copilului dumneavoastră. Și cu atât mai bune vor fi relațiile cu partenerul, sănătatea dumneavoastră psihică și fizică – și a bebelușului care va veni pe lume. Așa că o căsnicie și, cu atât mai mult, sarcina, educația copilului – sunt niște proiecte sistemice, de creație, care necesită ca trio – mama, tata, copilul – să ”joace” bine.

Cum facem acest lucru? Fiecare din noi are calea standard de soluționare a problemelor. Sunt oameni activi, care de regulă, ”deschid toate ușile din calea lor”. Sunt oameni corecți, care tind să trăiască exclusiv în baza standardelor. Sunt femei și bărbați emotivi, care se îngrijorează puternic odată cu fiecare schimbare. Sunt și persoane cărora, în general, le este frică de schimbări și fac tot posibilul să nu se gândească la ele. Din care categorie faceți parte dumneavoastră și partenerul?

Indiferent de particularitățile caracterului dumneavoastră, în perioada formării relațiilor familiale și, cu atât mai mult, în perioada de pregătire pentru sarcină, toate cuplurile devin foarte emotive. Ce putem face? Toate metodele menționate de gestionare a schimbărilor sunt benefice în circumstanțe diferite. Dumneavoastră împreună cu partenerul trebuie doar să combinați aceste scenarii în conformitate cu situația: odată să obțineți ce doriți de la partener, medic sau părinți, în anumite cazuri – să vă comportați după regulile prescrise de medic pentru ”cuplurile ce așteaptă un copil”, în alte cazuri – să vă împărtășiți emoțiile cu oamenii apropiați și rudele, alteori – în general încetați să vă mai gândiți la toate mărunțișurile care demult nu mai sunt importante, cum ar fi fosta soție a actualului dumneavoastră soț sau frica legată de copii a prietenelor dumneavoastră nemăritate. 

Cum să alegem corect strategie pentru fiecare caz concret? Simplu. Luați orice sarcină legată de graviditatea dumneavoastră. Visați ca până la naștere să nu mai locuiți împreună cu soacra? este nevoie de reparație în camera viitorului bebeluș? Vreți să-l convingeți pe soț să asiste la naștere sau să fie de acord să angajeze un antrenor pentru baby-yoga? Priviți această sarcină direct și decisiv, examinați situația așa cum este. După care luați propria viață în mâini și construiți trei decizii:

Ceea ce faceți de obicei. Construiți scenariul obișnuit de soluționare a problemelor care se potrivește cu tipul dumneavoastră de personalitate. Însă, nu vă grăbiți să îndepliniți totul imediat. Imaginați-vă că în față aveți o ușă în spatele căreia este viața dumneavoastră nouă împreună cu bebelușul. Nu plângeți sub această ușă, nu o smulgeți, nu trageți în jos mânerul ți nu vă lăsați cuprinsă de șoc din cauza greutăților. Noi construim o decizie confortabilă și aceasta va fi o combinație nouă.

Cum pregătim relația noastră pentru nașterea unui copil? Sfatul psihologului Natalia Garber

Gândiți-vă la o decizie inversă. Adoptați tipul de comportament contrar invers. Dacă, de regulă, obțineți ce vă doriți, prin insistență, gândiți-vă, cum puteți ceda și evita problema. Dacă, de regulă, sunteți cuprinsă de emoții, gândiți-vă cum puteți obține ceea ce vă doriți aplicând anumite reguli potrivite sau în baza unor precedente. Adică, studiați cum rezolvă alții această problemă și alegeți varianta analogică potrivită pentru dumneavoastră. De exemplu, soluționați problema legată de starea emoțională sporită – asta înseamnă să nu mai plângeți și să vă exprimați sentimentele în continuu, să nu căutați relații rudimentare și intimitate, ci să vă îndepărtați de toți pentru a putea visa la un viitor ideal și, în același timp, imposibil. Iată un așa fel de autism. Oribil, nu? Corect, acum vă apare imediat indignarea pentru că acest comportament este opusul celui obișnuit. Acest fel de comportament nu este confortabil și vă irită. În schimb, v-ați putut imagina această soluție. În principiu înțelegeți că ea poate funcționa în anumite cazuri: nu întotdeauna puteți determina ginecologul să vă deschidă ușa, sub o anumită ușă trebuie pur și simplu să așteptați până când se va deschide singură sau va începe ora de primire. Uneori, însă, toată problema constă în faptul că pentru a deschide ușa trebuie tras mânerul în sus și nu în jos, așa cum v-ați obișnuit – și iată, sunteți așteptată cu nerăbdare. Gândiți-vă ce reguli se potrivesc aici – și veți intra.

Iar acum, cel mai important – o decizie nouă. Combinăm două variante extreme – a dumneavoastră și opusul – după situație și forțe. Dacă sarcina care trebuie rezolvată se referă la dumneavoastră și soț, calculați forțele ambelor. Dacă el nu poate câștiga mai mult, gândiți-vă cum veți trăi împreună cu copilul pe ceea ce aveți. Dacă nu sunteți în stare să educați copilul trăind alături de soacră, analizați, cum să vă mutați. Dacă vă vine greu să vă înțelegeți cu soțul, să discutați despre sarcină și naștere – mergeți împreună la psiholog, clarificați situația care s-a stabilit în relația voastră. A treia, a patra a cincea variantă de soluționare a sarcinilor există întotdeauna. Căutați și implementați. O viață de familie cât mai frumoasă, pentru dumneavoastră și copilaș!