Bacteriile și virusurile se pot ascunde în haine și în lenjerie, așa că dezinfectarea hainelor are un rol esențial în menținerea sănătății tale și a familiei.
Spălarea hainelor la temperaturi foarte ridicate le poate degrada, însă există metode la fel de eficiente, dar mult mai puțin dăunătoare, pe care le poți aplica pentru a curăța în profunzime hainele fără a accelera uzarea materialelor.
Enterovirusul, virusul varicela-zosterian, virusul hepatic A și virusul hepatic B, precum și herpesul sunt doar câteva exemple de agenți patogeni care pot cauza boli serioase. Virusurile și bacteriile sunt transmise de la o persoană la alta prin contactul fluidelor corporale, care pot fi prezente și pe haine, așa că dezinfectarea țesăturilor nu trebuie neglijată.
Folosește produse dezinfectante pe bază de ulei de pin – un asemenea produs are efecte antibacteriene și dezinfectează hainele, oferind totodată o aromă plăcută și persistentă acestora. Dezinfectantul pe bază de ulei de pin trebuie folosit încă de la începutul ciclului de spălare și poate fi utilizat atât în apă caldă, cât și în apă rece.
Folosește apă oxigenată și borax – peroxidul de oxigen, adică apa oxigenată, poate fi folosit în combinație cu borax pentru dezinfectarea țesăturilor. Acest amestec înlocuiește clorul, care este agresiv cu pielea și poate declanșa reacții alergice. Amestecă 4 căni de apă oxigenată cu 1 cană de borax și pune amestecul în cuva mașinii de spălat. Folosește și detergent, în cantitatea pe care o utilizezi de regulă.
Folosește oțet – oțetul, dezinfectant natural, poate curăța bacteriile și virusurile din țesături. Pentru ca oțetul să își facă treaba, folosește ½ cană de oțet în timpul ciclului de clătire.
Extractul din semințe de grapefruit – acest extract este un dezinfectant natural extrem de eficient. Este suficient să folosești 1 linguriță de extract din semințe de grapefruit în timpul clătirii hainelor.
Folosește ulei de arbore de ceai – uleiul de arbore de ceai 100% natural este eficient atunci când vine vorba despre dezinfectarea țesăturilor. Folosește 2 linguriță de ulei din arbore de ceai în timpul ciclului de spălare, alături de detergent.
Întinde rufele la soare – lumina soarelui are efecte dezinfectante extrem de puternice, așa că poți întinde rufele pe sârmă în bătaia razelor de soare, pentru a îndepărta bacteriile și virusurile. Radiațiile UV reușesc, în numai 30 de minute, să ucidă bacteriile.
Spală la temperaturi de 50 de grade – majoritatea bacteriilor sunt ucise la temperaturi de 50 de grade, însă există și bacterii care sunt ucise la temperaturi de 70 de grade, precum Candida albicans.
Folosește un uscător de rufe – uscătorul de rufe nu numai că usucă hainele, însă are și rolul de a le igieniza țesăturile.
Calcă hainele după ce le speli – călcatul hainelor este și el eficient atunci când vine vorba despre uciderea patogenilor. Expunerea țesăturilor la aerul cald emanat de fierul de călcat are un rol dezinfectant. Calcă cu atenție fiecare porțiune a pieselor vestimentare dacă vrei să te bazezi pe efectul dezinfectant al fierului de călcat.